Tocmai ai ajuns de la piata cu o plasa plin de
fructe si legume proaspete si vrei sa te asiguri ca acestea
vor ramane asa suficient timp inainte de a le servi stomacului.
De ce trebuie sa le spalam?
Orice fruct ai cumparat, de la cirese, la castraveti acestea
trebuie spalate imediat ce ai ajuns acasa si mai ales
in cazul in care vrei sa le consumi, trebuie sa fim constienti
ca pe acestea se mai pot inca gasi resturi de la ingrasaminte
chimice sau pesticide, praf, pamant, bacterii sau chiar
ciuperci. Din fericire a te imbolnavi de la fructe nespalate
se intampla rar deoarece in bucataria romaneasca intotdeauna
acestea sunt spalate din timp. Totusi nu ignora aceasta
etapa avand ca baza ca fructul pare curat, sau ca nu ai
chef sa te duci pana la bucatarie sa clatesti ori nu mai
ai rabdare sa ajungi pana acasa deoarece nu mai poti de
pofta; este mai bine sa previi din timp decat sa ajungi
pe un pat de spital cu crampe atat de puternice incat
nu vei mai putea gandi.
Metode de spalat
– pui apa intr-un bol si rastorni fructele in el, le amesteci
usor si schimbi apa de cate ori este nevoie pentru ca
acestea sa fie curate.
– apa calduta, rar este folosita aceasta metoda din cauza
faptului ca spalandu-le cu apa calda multe din fructe
isi pierd din savoare.
– apa rece de sub robinet, iei fiecare fruct/leguma in
parte si o speli bine pana orice urma de murdarie dispare.
Uscarea
Fructele si legumele imediat dupa spalare trebuie uscate
cu ajutorul unui prosop sau cu hartia de bucatarie, exceptie
facand cazurile in care acestea ajung imediat dupa spalare
in oala cu supa. In ce mai mare parte, apa este inamicul
aromelor, astfel ca prin uscarea corespunzatoare a fructelor
acestea isi pastreaza savoarea.
Atentie salate, varza, precum si alte verdeturi ca marar,
patrunjel trebuie spalate numai in boluri deoarece nu
mai asa orice urma de pamant va fi indepartata, de cele
mai multe ori splarea lor sub jetul robinetului nu este
suficienta, presiunea apei nefacand decat sa impinga murdaria
si mai mult in interiorul coroanei (in special in cazul
salatelor/varza).
Scapam de spalat
In cazul unor produse nu este nevoie de spalare deoarece
foarte rar interiorul lor este afectat de efectele din
exterior iar aici intalnim toate produsele ce se pot decoji
ca: ceapa, usturoiul, citricele, bananele, portocale etc.
|
Adauga comentariu