Aproape toate alimentele au nevoie de a fi procesate inainte de a fi comercializate pentru consum, dar in unele cazuri acest lucru presupune doar eliminarea microorganismelor daunatoare pentru sanatatea omului, pe cand in alte cazuri se urmareste mai ales profitul si de aceea se altereaza serios produsul natural prin adaugarea de substante care sa ii potenteze gustul, culoarea si mirosul.
Procesarea alimentelor va conduce intotdeauna la modificari structurale ale acestora in functie de tehnicile folosite si de gradul de procesare dorit. Cel mai mult de suferit din acest punct de vedere au chiar nutrimentele din produsul procesat, unele putand sa dispara pentru totdeauna, ca prin minune, iar altele devenind foarte instabile si putand sa fie mai usor distruse pe parcursul gatitului.
Vitaminele solubile in apa, de exemplu, sunt mai expuse pe durata procesarii unui aliment decat vitaminele solubile in grasimi si aici este vorba despre folati, tiamina si vitamina C, adica nutrimente esentiale pentru buna functionare a organismului. Mai rau este faptul ca, mult inainte ca produsul brut sa ajunga pe linia de procesare alimentara, acesta tot va fi afectat din punct de vedere nutritional chiar pe durata cultivarii sau a cresterii sale, printr-o gama destul de mare de agenti chimici de tipul fertilizatorilor sau a pesticidelor. Acestia de asemenea au un rol negativ in distrugerea vitaminelor solubile in apa sau a altor nutrimente esentiale din foarte multe produse agricole.
In cazul cerealelor situatia este chiar dramatica, aici inlaturandu-se prin procesarea lor exact partea care contine cele mai multe nutrimente, precum fibrele alimentare, vitaminele si mineralele. Acest lucru se intampla deoarece cerealele s-ar deteriora mai usor in silozuri daca li s-ar lasa si coaja intacta insa este posibil sa se aloce macar in sezonul de recoltare si cateva luni dupa aceea cantitati utile de cereale integrale pentru producerea de paine integrala foarte buna pentru sana…
Citeste in continuare pe coolinaria.ro
Adauga comentariu