Animale de companie Lifestyle

Pestele clovn


Pestele clovnAm tot vorbit despre câini, pisici, pasari, rozatoare, dar pe pesti i-am neglijat cu desavârsire. Îmi fac mea culpa si încerc sa ma revansez în fata iubitorilor vietuitoarelor acvatice dedicându-i acest articol pestelui clovn.

Eu însami am avut acvariu cu pesti când eram mica dar trebuie sa marturisesc faptul ca nu mi s-au parut fascinanti niciodata. Am gresit, dar numai din ignoranta. Documentându-ma pentru acest articol am descoperit lucruri nemaipomenit de interesante, ceea ce ma determina sa continui investigatiile mele în materie de pesti si sa va tin la curent si pe voi cu descoperirile mele.

Pestele clovn sau Amphiprion percula este usor de recunoscut prin cele trei dungi verticale, albe cu margini negre, care îl traverseaza corpul. În ceea ce priveste culoarea de baza, aceasta prezinta foarte multe culori, dar cea mai frecventa este nuanta de portocaliu.

N-o sa te bat la cap cu foarte multe date stiintifice ci o sa ma rezum la acele aspecte remarcabile pe care le anuntam la începutul articolului.

De obicei, pestele clovn traieste în simbioza cu anemonele marine (ale caror tentacule sunt de obicei otravitoare pentru vietuitoarele marine, dar nu si pentru clovnii nostri al caror corp este protejat de o substanta care îi face imuni la atacul anemonelor). Pestele clovn foloseste anemonele ca sistem de aparare si în schimbul acestui serviciu el îndeparteaza intrusii, înlatura parazitii si atrage pesti mai mari care îi vor servi partenerei sale drept hrana.

Un alt aspect interesant legat de pestii clovn consta în faptul ca, la iesirea din ou, toti sunt masculi pentru ca ulterior unii sa devina femele, proces care este ireversibil.

Ca pesti de acvariu nu sunt recomandati pentru crescatorii neexperimentati deoarece aclimatizarea lor este destul de dificila. Pentru a-i creste nu ai nevoie neaparat si de anemone pentru ca se adapteaza si fara ele. Dar va fi necesar un acvariu generos ca dimensiuni în care sa aiba suficient loc de înotat dar si adaposturi unde sa se ascunda. Temperatura apei trebuie mentinuta la 25-28 de grade iar hrana poate fi compusa din fulgi, din produse speciale pentru pestii clovn sau chiar din bucatele de carne cruda (2-3 portii cu cantitati foarte mici).

Speranta de viata a pestelui clovn este de 6-10 ani, unele exemplare putând atinge chiar 18 ani. Este de preferat sa îi tineti doar pe ei în acvariu deoarece pot deveni agresivi în prezenta altor pesti.

Raluca Alupoaie

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu