Seniorii care detin un animal de companie sunt mai sanatosi decat semenii lor, acesta este rezultatul a mai multor studii clinice intreprinse de-a lungul timpului de catre savantii in medicina din intreaga lume. Inca din 1980, medicii atrageau astfel atentia asupra acestui aspect, ei conducand pe atunci studii ample pe grupe de pacienti suferinzi de afectiuni cardiace si ajungand la concluzia ca prezenta unui animal de companie reduce simtitor riscul de accidente vasculare.
In mod similar, alte studii medicale au scos in evidenta avantajele multiple pentru sanatate pe care le poate aduce prezenta unui animal de companie in viata varstnicilor (deopotriva cupluri sau persoane singure), printre aceste beneficii pentru sanatate numarandu-se si:
– reducerea simtitoare a riscului de depresie
– o viata sociala mai bogata
– un stil de viata mai activ
– activitate optima la nivel cerebral
– pastrarea imunitatii organismului la cote optime
– speranta de viata mai mare etc.
Din punctul de vedere a medicilor, beneficiile pentru sanatate in cazul persoanelor in varsta care detin animale de companie sunt cat se poate de reale si au si un solid suport stiintific, din acest motiv fiind recomandat pentru mai toti seniorii sa nu evite companie animalelor care ii vor ajuta sa socializeze mai usor si, in general, sa duca un stil de viata mai activ si mai sanatos.
Exista, din pacate, si categorii de varstnici care nu vor tolera prezenta animalelor de companie in preajma lor, motivele pentru aceasta fiind diverse, iar pentru aceste categorii de varstnici sunt recomandate alte metode alternative de imbunatatire a starii de bine si a stilului general de viata. Persoanele care intra in aceste categorii speciale nu sunt numeroase, cei mai multi dintre varstnici putand sa beneficieze din plin de prezenta unui animal de companie in viata lor.
In Romania, seniorii pot sa isi procure un animal de companie foarte usor, fie apeland la oferta magazinelor veterinare, fie adoptand un animal de la un adapost din zona unde locuiesc, aceste animale parasite fiind toate deja vaccinate si deparazitate corespunzator. Eforturile pe care le presupune intretinerea unui animal de companie nu sunt uriase si vor contribui din plin la stimularea persoanei varstnice catre un stil mai activ de viata. Nici cheltuielile lunare cu hrana si, eventual, serviciile veterinare nu sunt nici acestea prea mari, animalele de companie de la adaposturile de animale fiind chiar "ieftine" din acest punct de vedere.
In mod deloc surprinzator, savantii in medicina au constatat si faptul ca prezenta unui animal de companie la o persoana in varsta previne optim si degradarea accelerata a celulelor din organismul uman, contactul zilnic cu animalul de companie si afectiunea neconditionata pe care o ofera acesta stapanului sau ajutand din plin la "intinerirea" unei persoane de varsta a treia.
La alegere, un senior poate adopta un catel, o pisica, pasari de apartament, rozatoare mici sau alte animale de companie, dar in general cateii si pisicile sunt preferati deoarece intretinerea lor este mai putin costisitoare, iar serviciile oferite de medicii veterinari mai complete. Astfel, necazurile, grijile si stresul de zi cu zi devin mai usor de suportat, animalele de companie reactionand din instinct la astfel de stari negative si venind mai mereu in sprijinul stapanilor lor pentru a ii ajuta sa vada viata dintr-o perspectiva sanatoasa, fara atacuri de anxietate si alte stari similare care pot agrava afectiunile de care poate suferi persoana in varsta.
Nu neglijati in consecinta recomandarile medicilor in ce priveste rolul jucat de animalele de companie pentru sanatatea persoanelor de varsta a treia, pentru aceste persoane prezenta unui animal de companie fiind mai intotdeauna binevenita si aducand, asa cum au demonstrat de-a lungul timpului savantii in medicina, multiple beneficii atat pentru sanatate cat si pentru viata sociala a seniorilor.
Adauga comentariu