Lifestyle Trucuri culinare

Painea facuta in casa


In bucatarie - Paine facuta in casa

Painea este un aliment de baza peste tot in lumea, iar istoria ei dureaza de mii de ani, timp in care atat ingredientele si modul de preparare, cat si perceptiile si stilurile de alimentatie au evoluat. Daca la inceputurile sale painea era un fel de terci, acum exista aluaturi de diverse tipuri, aparatura pentru mixat, copt si feliat, iar painea pe care o cumparam are forme, ambalaje si ingrediente foarte variate.

Cea mai sanatoasa ramane insa painea facuta in casa, din ingrediente pe care le putem alege si verifica. In plus, painea facuta in casa are o valoare nutritiva mai mare, un gust mai bun, mai putini afanatori, ingredientele nu sunt scumpe, iar produsul poate fi pastrat mai mult timp. Prepararea acesteia necesita insa ceva indemanare, cunostinte, timp si ustensile adecvate.

Aluatul de baza pentru o paine nu necesita multe ingrediente, iar acestea sunt substituibile: faina (alba, integrala, de secara sau alte tipuri), apa, sare, drojdie (uscata sau proaspata), la care se adauga eventual putin zahar si o lingura de ulei. La acestea se pot adauga, in functie de gust si imaginatie altele, precum oua, lapte, cartofi, verdeata, condimente si chiar nuci, seminte sau diverse fructe. Aluatul trebuie sa fie bine framantat, sa aiba o consistenta potrivita si sa fie lasat sa creasca la o temperatura medie. Se recomanda chiar ca aluatul sa fie framantat de doua ori.

Foarte importanta este tava in care se coace painea. Materialul din care este confectionata trebuie sa fie de buna calitate, sa permita incalzirea uniforma si sa aiba un strat antiaderent. Tavile pot fi de forme si marimi diferite, ca de exemplu tava antiaderenta pentru o paine, placa ce permite coacerea simultana a doua paini, sau placa pentru baghete.

Dupa ce aluatul a crescut suficient, se pune in formele presarate cu faina sau unse cu putin unt sau ulei. Pe deasupra, aluatul se da cu galbenus de ou (simplu, ori cu putin lapte) sau cu apa, in functie de modul de coacere. Cuptorul trebuie incalzit bine inainte, iar focul in timpul coacerii este indicat sa fie potrivit.

Timpul de coacere este de minim o ora, dupa care se poate verifica daca mai este nevoie ca painea sa stea la cuptor. Dupa scoatere, se lasa sa se raceasca in tava, dar poate fi consumata chiar si calda.

Cosmina Imbrea

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu