Intitulat provizoriu "The Iron Lady" (Doamna de Fier) proiectul cinematografic de data foarte recenta al regizoarei britanice Phyllida Lloyd va incerca sa surprinda in detaliu perioada ultima din viata baronesei Margaret Thatcher, fost prim-ministru al Marii Britanii si unul dintre cei mai respectati, dar si controversati politicieni din perioada Razboiului Rece.
Pentru rolul principal in productia "The Iron Lady", nimeni alta decat actrita Meryl Streep a incercat sa castige definitiv increderea producatorilor, ea solicitand cu insistenta sa joace acest rol si fiind sigura ca il va putea interpreta la superlativ. Ceea ce a atras-o pe celebra actrita a fost tema centrala a filmului, respectiv
povestea unei femei puternice, care reuseste sa doboare barierele diferentei dintre sexe, facandu-se auzita cu adevarat intr-o lume dominata de barbati.
Filmarile sunt deja programate sa inceapa la sfarsitul acestui an insa unii membri ai familiei lui Margaret Thatcher nu sunt deloc incantati de faptul ca producatorii si-au propus sa aduca pe ecran si detalii deloc placute precum boala baronesei, de care ea a suferit in ultima parte a vietii, acuzand des simptome specifice dementei, sau regretele tarzii fata de o cariera politica nici pe departe atat de implinita pe cat spera ca ar fi putut sa fie. In replica, realizatorii proiectului se apara afirmand ca totul este bine pus la punct, cu multa delicatete artistica, dar respectandu-se si adevarul istoric.
Nascuta in 1925, intr-o familie de comercianti obisnuiti din orasul Grantham in comitatul Lincolnshire, Margaret Hilda Roberts Thatcher nu a dobandit titlul sau de noblete decat mult mai tarziu, dupa ce cariera sa de succes o propulsase deja in varful ierarhiei politice din Marea Britanie. A fost initial crescuta in spiritul Bisericii Metodiste, dar dupa casatoria cu industriasul Denis Thatcher (1951) ea va trece la Anglicanism, un fapt inregistrat ca pozitiv pentru cariera sa politica ulterioara. Ca formatie academica Margaret Thatcher a fost un profesionist al dreptului juridic, iar din punct de vedere politic a ramas mereu credincioasa Partidului Conservator, a carui carma a si detinut-o pentru o perioada lunga de vreme.
Atat ca prim-ministru cat si ca lider al Partidului Conservator din Marea Britanie, Doamna de Fier a inregistrat o dubla premiera, ea fiind prima femeie din toate timpurile care sa fi ocupat vreodata vreuna din cele doua importante functii sau pe ambele cumulate. Supranumele sau si-l datoreaza jurnalistilor din Rusia sovietica, care au denumit-o astfel in urma unui atac politic mai dur lansat la adresa politicii oficiale comuniste a Rusiei.
Ca politician de prim rang a trebuit sa faca fata si unui atentat sangeros la viata sa, din care a scapat totusi cu bine, dar a avut de depasit si obstacolele puse de razboiul din Insulele Falklands, de unde britanicii au iesit victoriosi, iar cariera baronesei Thatcher relansata, ea castigand din nou alegerile electorale la scurta vreme dupa incheierea acestui conflict armat. Cu adevarat o Doamna de Fier daca stai si analizezi toate intamplarile fericite si mai putin fericite care i-au marcat destinul.
Filmul inchinat personalitatii sale se doreste in egala masura a fi si un omagiu la adresa aceleia care a reusit sa se impuna cu atata hotarare in lumea dura a politicii internationale, iar producatorii sai sustin ca detaliile usor morbide, mai putin agreate de catre familia baronesei, incearca de fapt sa sublinieze pretul urias pe care il au de platit toti cei care isi sacrifica destinul si cariera pe altarul democratiei si al serviciului public.
Sa speram ca la final va rezulta un film cu adevarat de exceptie, iar prezenta actritei Meryl Streep ar putea garanta acest lucru insa deocamdata nu este sigur daca dansa sau altcineva va interpreta pana la urma rolul acesta de mare complexitate, care necesita fara indoiala si o solida experienta artistica in spate.
foto Wikipedia
Adauga comentariu