Schimbarile politice si miscarile extremiste din ultimii ani au dat o lovitura de gratie turismului egiptean, in prezent mai toate locatiile turistice faimoase ale Egiptului fiind in prag de faliment din cauza absentei masive a turistilor straini care nu mai doresc sa viziteze aceasta tara pana ce situatia politica nu va fi bine tinuta sub control.
Oficialii egipteni s-au resemnat inca de anul trecut cu aceasta stare de lucruri, ei fiind practic obligati sa accepte aceasta situatie catastrofala pentru bugetul intregii natiuni, cele mai optimiste estimari aratand faptul ca turismul egiptean va continua sa regreseze cel putin pana in 2015 cand se asteapta o usoara crestere a prezentei turistilor straini in aceasta tara cu o impresionanta traditie turistica.
Celebrele situri arheologice din Luxor, Abu Simbel sau Aswan sunt asemanate unor orase fantoma, hotelurile din aceste zone fiind ocupate in proportie nu mai mare de 1-2%, iar activitatea turistica de-a lungul intregii Vai a Nilului redusa practic la zero. Foarte multe dintre resorturile turistice au fost deja inchise pe termen indefinit, iar flota care ofera servicii turistice pe Valea Nilului redusa de la 250 la doar 5 nave pentru transporturi fluviale.
In Egipt, aproximatix 13% din populatia activa isi castiga veniturile exclusiv din turism, pentru aceste familii situatia stand deloc pe roze, iar guvernul egiptean fiind nevoit sa intervina in mod direct cu ajutoare de tot felul pentru a sustine o populatie numeroasa de potentiali someri. Nimeni nu putea sa prevada o asemenea situatie, iar militantior extremisti cu siguranta nu le-a pasat de consecintele actiunilor lor contraproductive.
In prezent, guvernul egiptean, care realiza pana nu demult venituri insemnate la buget din turism face mari eforturi pentru a evita falimentul complet al acestei importante ramuri economice din tara lor, ministerul de resort lansand campanii publicitare dupa campanii publicitare pentru a promova turismul egiptean in intreaga lume si a convinge strainii ca zonele turistice traditionale ale Egiptului sunt protejate de prezenta extremistilor si ofera pe mai departe servicii de cea mai buna calitate tuturor celor interesati.
Unii turisti mai curajosi nu se feresc sa viziteze Egiptul chiar si intr-o astfel de perioada agitata, ei aducandu-si si copiii aici pentru a le arata pe viu Egiptul de altadata si alte locatii incantatoare si definitorii pentru una dintre cele mai cautate destinatii turistice din intreaga lume. Pana in prezent, nu au fost raportate incidente, turistii ocazionali fiind multumiti de serviciile oferite si usor amuzati de faptul ca nu a mai fost nevoie ca in trecut sa se aseze la cozi interminabile pentru a intra intr-un muzeu sau a sta mai aproape de piramidele renumite din faimoasa Vale a Regilor.
Nu se stie pe moment daca turismul egiptean isi va reveni foarte curand, dar oficialii din aceasta tara fac mari eforturi pentru a mari securitatea vizitatorilor si a creste si calitatea serviciilor oferite catre acestia, poate in 2015 sau poate mai tarziu turismul egiptean putand in sfarsit sa se relanseze spectaculos, simultan cu eliminarea miscarilor extremiste si calmarea deplina a situatiei politice.
Pasionatii de istorie si curiosii cu spirit de aventura asteapta cu siguranta ca Egiptul sa fie declarat din nou zona turistica sigura, multa lume dorindu-si sa viziteze macar o data in viata taramul faraonilor si toate minunile despre care au auzit din carti sau de la televizor, dar pe care nu le-au vazut niciodata pe viu.
Adauga comentariu