In ciuda efectelor negative pe care le pot avea intemperiile vremii in sezonul rece asupra parului si tenului vostru, frigul a fost dintotdeauna si ramane pe mai departe un stimulent excelent pentru sanatate, foarte util in masura in care nu va expuneti pe durate prea lungi de vreme la aerul taios de iarna. Frigul cumulat cu putina miscare fizica vor stimula pozitiv circulatia sangelui, iar plamanii vostri se vor bucura de aerul proaspat al iernii pe durata exercitiilor voastre desfasurate in aer liber.
Conform studiilor stiintifice, exercitiile in aer liber pe timp de iarna ajuta simtitor la cresterea starii generale de bine, organismul eliberand anumiti hormoni responsabili pentru schimbarea dispozitiei atunci cand corpul este solicitat mai intens, iar temperatura de afara este joasa. Suplimentar, la fel ca si in sezonul cald, si iarna organismul are nevoie de expunere directa la lumina naturala, astfel reusind sa proceseze optim dozele necesare de vitamina D si sa previna depresiile atat de des intalnite in sezonul rece.
Un alt avantaj demonstrat stiintific pentru miscarea in aer liber in plina iarna este si cresterea binevenita a ratei metabolismului, iarna organismul consumand mai rapid caloriile in conditiile in care se mentine o dieta moderata si se face si ceva miscare fizica in fiecare zi. Ca optiuni, in functie de varsta si de starea voastra de sanatate, puteti alege intre plimbari mai lungi pe jos si exercitii fizice in toata regula, pentru fiecare caz in parte existand si o oferta pe masura.
Important pe timp de iarna este sa va imbracati calduros, dar sa folositi o vestimentatie care sa nu va limiteze miscarile si care sa nu fie nici prea grea. Corpul vostru va avea nevoie mai ales dimineata sa se adapteze treptat la frigul de afara, din acest motiv fiind recomandat sa va incepeti intotdeauna exercitiile voastre favorite in aer liber cu o plimbare sau o alergare lejera de circa 10 minute pentru a va incalzi corespunzator musculatura si a face trecerea graduala de la temperatura de interior la temperaturile joase de afara.
Indiferent de setul de exercitii ales, nu uitati sa faceti pauze mai dese intre aceste exercitii si, foarte important, nu uitati sa respirati corect pe durata exercitiilor, dar si in momentele de relaxare, inspirand aer pe nas si expirand apoi pe gura. In zilele mai friguroase, puteti apela si la o protectie pentru fata care sa impiedice aerul prea rece sa patrunda fortat in plamanii vostri.
Daca obisnuiti sa faceti exercitii in aer liber pe toata durata anului, tineti cont de faptul ca iarna atat timpii de executie cat si complexitatea acestor exercitii trebuie reduse cam la jumatate deoarece organismul vostru nu va putea face fata in acelasi timp si efortului fizic si temperaturilor scazute. Nu fortati deci corpul pe durata exercitiilor in aer liber si adoptati un program special pentru aceasta care sa va aduca doar beneficii pentru sanatate fara a solicita inutil organismul vostru.
La fel ca si in sezonul cald, si iarna hidratarea corecta este o componenta esentiala a miscarii in aer liber, si acum fiind absolut necesar sa consumati lichide atat inainte de a desfasura exercitiile fizice cat si la finalul acestora. Preferati mai ales apa plata si beti cu inghitituri mici cel putin un pahar de apa inainte de a iesi afara si inca unul-doua pahare de apa dupa ce va intoarceti acasa.
Iarna, exercitiile in aer liber pot fi combinate fericit cu exercitiile la sala, de preferat fiind ca exercitiile in aer liber sa fie facute dimineata, iar cele la sala dupa-amiaza. Alternativ, puteti face exercitii chiar si in locuinta voastra, dar este important de retinut faptul ca nimic nu ajuta mai mult organismul pentru a se mentine in forma decat plimbarile lungi si exercitiile fizice in aer liber desfasurate in fiecare zi pe toata durata sezonului rece. Profitati din plin de aceasta oportunitate si veti scapa in primavara de toate bataile de cap generate de kilogramele in plus acumulate neglijent pe durata iernii.
Adauga comentariu