Dansul laolalta cu baletul sunt activitati sportive de performanta in ciuda valentelor lor artistice, care ar putea face pe unii sa creada ca acestea ar fi mai putin antrenante si solicitante decat alte ramuri sportive mai des promovate pe canalele de media.
Dansul, spre exemplu, este o forma artistica, dar si atletica prin care chiar si micii sportivi invata sa se exprime prin apelul la resursele fizice puse la dispozitie de propriul corp, cu timpul miscarile lor devenind tot mai armonioase si precise si putandu-se astfel trece la etapele superioare ale antrenamentului, care vor solicita tot mai mult atat organismul cat si puterea de concentrare si de creativitate a sportivului.
Baletul este o forma mai elevata a dansului sportiv, care va cere nu doar o buna conditie fizica, dar si un plus de expresivitate in plan artistic a discipolilor, in acest mod atingandu-se performante notabile, greu de imaginat pentru amatori, un balerin profesionist reusind adeseori sa sfideze legile fizicii prin complexitatea miscarilor si plutirea sa ireala in spatiul unde isi desfasoara activitatea.
Pentru ambele discipline sunt cerute calitati speciale precum flexibilitatea, concentrarea maxima, un bun control asupra propriului corp, dar si calitati artistice care sa permita integrarea ideala a miscarilor in ritmul muzicii, sportivul devenind astfel parte integranta din spectacolul audio-vizual de mare marca care face aceste doua sporturi inca foarte gustate de marele public.
Partea buna atunci cand iti doresti sa te apuci de dans sportiv sau, alternativ, de balet este ca ambele discipline sunt adresate inclusiv varstelor fragede, cu cat mai din timp fiind demarat antrenamentul cu atat mai mari fiind sansele de succes dupa trecerea unui numar oarecare de ani. Nimeni nu se poate implica in balet sau dansul profesionist daca nu incepe de tanar, de unde si deschiderea maxima a acestor sporturi catre cei mici, care de regula indragesc repede mersul la sala de dans si cam toate activitatile care se intampla pe acolo.
La fel ca si in cazul altor sporturi de performanta, si baletul sau dansul cer maxima seriozitate, dar si implicare totala, accidentele fiind din pacate si aici posibile si riscurile asumate suficient de mari pentru a te gandi de doua ori mai inainte de a face marele pas catre o cariera de durata in acest domeniu deloc usor pentru cei mai slabi de inger.
Recompensele pot fi totusi maxime atunci cand sportivul reuseste sa isi gaseasca drumul sau propriu in labirintul de pasiuni si ambitii, la final laurii putand sa justifice pe deplin toate eforturile si sacrificiile trecute. Pentru ceilalti, care nu vor reusi sa faca performanta, dansul sau baletul le vor ramane totusi mereu alaturi ca niste buni amici, disciplina sportiva si acumularea de experienta in plan fizic si artistic fiind de bun folos pentru un tanar indiferent daca acesta va dori sau nu sa continue la nivel de profesionist.
Incurajati-va in concluzie copiii sa exploreze si aceste discipline de maxim interes nu doar pentru fete, dar si pentru baieti, si nu va speriati atunci cand ei vor abandona baletul sau dansul pentru alte activitati sportive mai antrenante din punctul lor de vedere deoarece, la fel ca si mersul pe bcicleta, dansul nu se uita atat de usor si le va fi de mare folos pe viitor, cand vor evolua in societate ca tineri si adulti cu un plus de eleganta si armonie in miscari, net superioare altor persoane din generatia lor.
Adauga comentariu