Educatie Lifestyle

Dai Sijie – „Balzac si micuta croitoreasa chineza”

Dai Sijie – „Balzac si micuta croitoreasa chineza”Actiunea romanului e plasata in perioada maoista de "reeducare" a tinerilor "intelectuali", in regiunile muntoase ale Chinei. De altfel, autorul insusi a fost supus unui asemenea regim.
Este povestea a doi adolescenti, fii de medici, exilati in regiunile muntoase din vestul Chinei. Unul dintre ei, a carui mama e poeta, aduce un geamantan de carti interzise, traduceri din marii clasici.
 
Cei doi isi impart timpul intre munca abrutizanta din timpul zilei – lucru in orezarii sau carat excremente cu sacul – si lectura nocturna, la lumina lampii, a autorilor interzisi. Programul de "reeducare" e completat de vizionarea unor filme propagandiste nord-coreene sau albaneze si reinterpretarea lor in fata taranilor, aproape salbatici.
 
Unul dintre cei doi tineri se indragosteste de o fata din satul cel mai apropiat si incearca sa o cucereasca cu citate din Balzac. Sedusa de lectura, Micuta Croitoreasa li se alatura in descoperirea unei modalitati de evadare prin cultura, fiind, de altfel, si prima care va incerca saltul catre libertate.
 
Romanul trateaza diferite teme – impactul literaturii si al educatiei asupra omului si simbolurilor: vioara, ceasul desteptator, traducerile, femeia – care definesc, pe rand, punctele cheie ale actiunii.
 
Un lucru interesant este ca personajele nu au nume. In afara de Luo, toti actorii sunt porecliti (Ochelaristul, Micuta croitoreasa, Croitorul, Batranul morar).
 
In concluzie, romanul este usor de citit. Il recomand cu caldura celor care vor sa uite de grijile cotidiene si sa ia exemplul unor tineri care au reusit sa-si transforme viata nu prea fericita in ceva colorat, obtinand libertatea spiritului.
 
De cele mai multe ori, putem depasi oboseala, frustrarile si nefericirile daca abordam perspectiva comica a acestor situatii, iar romanul  “Balzac si micuta croitoreasa chineza” este un exemplu concret.