In America de dinainte de colonizare, boabele de cacao se macinau si se foloseau la prepararea unei bauturi amare, cu apa rece numita “xocalatl”, de unde mai apoi se va trage si denumirea sub care cunoastem in prezent produsele de baza de cacao, adica “ciocolata”.
Amerindienii nu indulceau mai deloc “ciocolata” lor rece decat foarte rar, cand adaugau putina miere de albine sau vanilie pentru a ameliora gustul destul de amar al bauturii pe baza de boabe de cacao. Intrucat aceasta bautura se consuma des peste zi, conchistadorii spanioli au preluat acest obicei si l-au adus la curtea regala de unde se va raspandi apoi in intreaga Europa.
Bauturile pe baza de cacao au avut intotdeauna un efect stimulator, iar europenii, foarte inventivi de felul lor, au inceput sa experimenteze mai intai cu apa calda si apoi cu diferite ingrediente la prepararea de bauturi tot mai placute ca gust. Nu peste multa vreme aveau sa apara si batoanele de ciocolata, nu foarte diferite de cele pe care le consumam si in prezent.
In intreaga Europa, afacerile cu cacao de import au inflorit, iar austriecii, englezii, spaniolii si francezii au dezvoltat o adevarata industrie a ciocolatei in foarte scurta vreme. Intreprinzatori celebri, precum Nest…
Citeste in continuare pe coolinaria.ro
Adauga comentariu