Pentru a putea urmari acest film, trebuie sa ai rabdare si sa nu te lasi ghidata de prejudecati. Din cauza metodelor de tortura destul de dure prezente in film, vei avea tendinta sa judeci foarte repede personajele si sa tragi concluzii pripite, insa totul se desfasoara cu un scop precis.
Samuel L. Jackson este ales sa interpreteze personajul care il va tortura pe un musulman de cetatenie americana, care declara ca a pus trei bombe nucleare in trei orase importante din America.
La baza scenariului filmului sta intrebarea: Cat de departe ai merge pentru a salva viata a milioane de oameni stiind ca exista 1% sanse ca totul sa fie o simpla minciuna? Cand este momentul sa spui stop metodelor de tortura?
Filmul testeaza astfel capacitatea oamenilor de a trece de un anumit nivel psihologic, conditionat si de normele sociale, dar lasand deschisa posibilitatea de a schimba alegerea pana in ultima secunda. De abia la final poti descoperi daca alegerea sau judecata ta a fost una corecta.
Lucrurile sunt si mai greu de inghitit cand vezi ca sotia inculpatului este omorata in fata acestuia taindu-i-se gatul, iar apoi chiar copii lui sunt sechestrati pentru a-l obliga pe acesta sa spuna unde sunt bombele.
Si iti vine apoi in minte intrebarea: Tu ai putea sa omori unul, doi sau trei oameni pentru a salva milioane in schimb? Raspunsul poate fi negativ, dar daca printre acele milioane se vor afla mama, tatal, sora sau fratele tau … raspunsul ar mai fi acelasi?
Recomand acest film tuturor, este un film cu o actiune bine structurata, o ecranizare de exceptie care te face sa te gandesti si sa meditezi la tine ca om, dar si la propriile tale limite.
foto Wikipedia
Adauga comentariu