Acum 135 de ani, in anul 1879, pe Calea Victoriei nr. 2, la intersectia cu strada Franceza, peste drum de Piata Constantin-Voda exista Beraria „La Caru’ cu Bere”, infiintata de ardeleanul Ion Cabasanu (1846-1934 – voluntar in armata romana – 1877), unde erau angajati doi nepoti ai acestuia, Ion Mircea (1860-1998) si Gheorghe Mircea (1865-1943), toti trei veniti in Bucuresti din comuna transilvaneana Cata (zona Rupea-Sighisoara), care apartinea pe atunci Imperiului Austro-Ungar. Dupa 20 de ani, in 1899 Nicolae si Victor Mircea, fratii lui Ion Mircea, invitau cunoscatorii prin Avis-ul din ziarul Adevarul in hala nou construita din Str. Stavropoleos, nr. 5, la o bere speciala ce rivaliza cu cea mai buna bere din Munchen. Astfel a inceput povestea Caru’ cu bere, unde forfota, voia buna si bucatele delicioase domnesc de mai bine de un secol, pastrand astfel spiritul nemuritor al Bucurestiului de altadata printr-un business de succes care si-a crescut cifra de afaceri anual cu 10-15% sub managementul operational al grupului City Grill.
Cat timp a durat procesul de retrocedare, Caru’ cu bere a fost un fel de mausoleu in care intrai, te inchinai, te uitai si ieseai bombanind: frumoasa arhitectura, dar ca servicii, nu recomandam. In primavara lui 2006 a inceput renovarea si pana in toamna restaurantul a fost repus in circuit. Reteta de succes care a (re)umplut mesele a fost asocierea cu o echipa tanara – Dragos Petrescu de la City Grill care a investit in restaurarea interiorului peste 1 milion de euro.
„De 8 ani am reinviat spiritul Caru’ cu Bere, in prezent fiind considerat una dintre cele mai importante atractii ale Centrului Vechi si destinatia principala pe care bucurestenii o aleg atunci cand isi invita prietenii din strainatate la masa, dupa cum reiese din ultimul studiu realizat de noi. La Caru’ cu Bere vine tot romanul, macar o data: varstnici – nostalgici ai vremurilor de studentie, familii, pensionari pentru ofertele dedicate lor, studentii in pauza dintre cursuri, scolari care vin sa asculte povestea Carului, tineri care inainte sa mearga in club servesc masa. Aproximativ 40% din clientii Carului sunt straini, veniti organizat prin agentiile de turism, dar si individual. Reteta noastra este simpla: am inteles ca oamenii vor mancare autohtona buna si deosebita, la preturi decente, toate acestea intr-o atmosfera vesela si destinsa, asociata cu un program artistic specific romanesc. La o nota de plata medie de 35 euro putem spune ca este destul de accesibila o masa la noi.”, explica Dragos Petrescu, CEO-ul Grup City Grill.
Caru’ cu Bere isi asteapta luna aceasta oaspetii cu numeroase surprize si cel mai apreciat preparat gustat de fiecare musteriu: renumitul ciolan romanesc de porc impreuna cu varza calita, mamaliguta, hrean si ardei iute, alaturi de o bere facuta dupa o reteta unica, originala din 1879.
Locul care pastreaza nemuritor spiritul Bucurestiului de altadata: Caru’ cu Bere
Conform documentelor din epoca, beraria – in cladirea care o gazduieste astazi – a fost inaugurata dupa lucrari care au durat 15 luni. Fondatorul localului a fost ardeleanul Nicolae Mircea, impreuna cu fratii sai, Victor si Ignat, originari din Ardeal, din zona Sighisoara – Brasov. Restaurantul a functionat pana in ‘49 sub administratia familiei, dupa acest an fiind rechizitionat ca si cum ar fi fost obiect de razboi si administrat de o alta societate comerciala. Din 1990 s-au inceput demersurile pentru recuperarea proprietatii, urmand ca aceasta sa fie retrocedata catre Niculae Mircea, stranepotul fondatorului, ca urmare a deciziei instantelor de judecata.
Constructia actualei berarii a fost realizata dupa proiectul arhitectului de origine poloneza Zigfrid Kofczinsky, care a participat la edificarea mai multor obiective arhitecturale importante din Romania, inclusiv castelul Peles. Interiorul, ce a fost completat in anii ‘24 – ‘28 cu partea din fata, poarta amprenta stilului neogotic de la elementele decorative, lambriuri, vitralii, picturi murale, candelabre pana la elementele de feronerie.
Crama a fost deschisa in anul 1930 ca salon de vanatoare si, respectiv, crama de vinuri. Aici se bea pe vremuri vinul la carafa, vestita baterie de vin. Spatiul este acum un adevarat muzeu ce gazduieste halbe de bere din perioade diferite de timp.
Suprafata utila a restaurantului este de 1.600 de metri patrati, iar la cele doua etaje sunt locuinte cu sapte camere pana in 50 de metri patrati. Caru’ cu bere a fost dotat inca de la inceput cu instalatie de climatizare si de apa, avand si put propriu, iar un lift exterior de marfa este folosit pentru aprovizionare.
Anul acesta au fost demarate lucrarile de refacere a frumoasei fatade, dar si a interioarelor de la nivelurile superioare. Lucrarile sunt ample si vor dura pana la finele anului 2015.
Printre musterii cu renume care au mancat la Car se numara George Cosbuc, Onisifor Ghibu, Delavrancea, Caragiale si Goga, dar si personalitati internationale, precum Kirk Douglas, Jean-Paul Belmondo, Edward Kennedy, membrii trupei Rolling Stones, Demi Moore, Jon Voight, Danny Trejo, Printul Mostenitor al Japoniei – Naruhito.
Din grupul City Grill fac parte restaurantele Trattoria Buongiorno, City Grill, City Cafe, Hanu’ Berarilor si Caru’ cu Bere, toate in Bucuresti. Mai multe informatii pe www.carucubere.ro
Puteti regasi mai jos scrisoarea oficiala din partea stranepotului fondatorului Carului, Niculae MIRCEA.
Scrisoarea oficiala din partea ing. Niculae MIRCEA, stranepotul fondatorului Carului
Motto
Respectul fata de stradania inaintasilor
ne obliga sa purtam „lucrarea” mai departe, lasand-o cu onoare urmasilor.
ing. Niculae MIRCEA
coproprietar
Caru’ cu Bere a devenit in timp un loc emblematic al Bucurescilor de sfarsit de secol XIX si a ramas pana in zilele noastre la fel de apreciat.
Este meritul Fratilor MIRCEA, veniti din Ardeal si angajati de tineri in „vanzarea berii”, fabricata in Romania.
Incurajati de arhitectul Ziegfried Kofzsinski, reusesc sa ridice un templu al berii, cand primar al Bucurescilor, la acea vreme, era Barbu Stefanescu Delavrancea.
La inceput Beraria a fost administrata de Nicolae si Victor MIRCEA – cofondatori, apoi de familia lui Nicolae MIRCEA, pana la rechizitionarea din 1949 si preluarea fara forme legale de catre Statul Roman.
Cladirea in intregime este revendicata si castigata in instanta in anul 1999 de catre urmasi, iar beraria preluata in anul 2006 in administrare de operatorul City Grill, echipa condusa cu multa pricepere si responsabilitate de dl. Dragos Petrescu. Meritul echipei operatorului si renumele Carului cu Bere se pot vedea astazi in „viata” Centrului Istoric, ridicat – poate prea tarziu – la nivelul pe care il merita demult.
Imobilul are o parte nevazuta si necunoscuta, aflata astazi in plina restaurare, cu implicarea unei echipe de arhitecti, constructori si restauratori, pregatita sa indrepte starea acestui monument aflat in suferinta de peste 50 de ani.
Intentia noastra este de a pune in siguranta intreaga cladire, iar cu efort si responsabilitate sa-i dam un scop final de Berarie si Asezamant Cultural.
Bucuresti, 16 octombrie 2014
Adauga comentariu