Filme Go out

Contagion – un nou virus ameninta omenirea

Contagion – un nou virus ameninta omenireaCu un buget de 60 de milioane de dolari, filmat in diverse locatii din intreaga lume si o distributie cu nume mari, filmul regizat de Steven Soderbergh promite o adevarata aventura. Subiectul este clasic: omenirea se afla in pericol de extinctie din cauza unui virus nou cu origini necunoscute, usor transmisibil si care este capabil sa ucida in cateva zile. Mai multe povesti care se desfasoara in paralel in diverse orase de pe Glob sunt legate de virusul care le afecteaza.

Beth Emhoff (Gwyneth Paltrow) se intoarce de la Hong Kong unde a fost intr-o calatorie de afaceri, facand si o escala la Chicago unde isi inseala sotul cu un fost iubit. Ajuns acasa in Minneapolis, femeia este dusa la spital de sotul ei Mitch Emhoff (Matt Damon), dupa numai doua zile, din cauza unei crize. Beth moare, iar Mitch afla ca si fiul sau vitreg a murit dupa ce a maifestat simptome similare. Mitch se dovedeste a fi imun si incearca sa paraseasca orasul cu fiica sa, insa este retinut in carantina. Intr-o societate care se indreapta tot mai repede spre distrugere si suferind din cauza pierderii sotiei sale, el incearca sa ii ofere fiicei lui, o viata cat de cat normala.
In Atlanta, ofiteri de securitate ale diferitor organizatii guvernamentale si medici savanti incearca sa afle daca virusul este o arma biologica si face parte dintr-o conspiratie si incep sa faca investigatii. Expertii implicati sunt Dr. Ellis Cheever (Laurence Fishburne), Dr. Erin Mears (Kate Winslet) – ucisa de virus, profesorul Ian Sussman (Elliott Gould) si Dr. Ally Hextall (Jennifer Ehle) care reuseste sa produca un vaccin in cele din urma. Vaccinul incepe sa fie produs in masa si este acordat in ordinea extragerii la o loterie bazata pe data de nastere.

Intre timp, un jurnalist Chicago, Alan Krumwiede (Jude Law), lanseaza teoria unei conspiratii si posteaza filmulete pe blogul sau, in care povesteste cum a reusit sa se vindece singur folosind un tratament homeopatic pe baza de forsythia. Aceast lucru se dovedeste insa un fals, o manevra pentru a creste vanzarile unor companii farmaceutice, populatia panicata grabindu-se sa obtina presupusul tratament promovat de Krumweide, care nu avusese de fapt virusul.

Dr.  Leonora Orantes (Marion Cotillard), epidemiolog si membra a Organizatiei Mondiale pentru Sanatate, se duce la Hong Kong pentru a descoperi unde a aparut virusul. Ea descopera ca primul pacient a fost Beth Emhoff si este luata prizoniera de epidemiologul chinez Sun Feng (Chin Han), care spera sa obtina in schimbul doze de vaccin pentru satul sau.

In final aflam ca virusul nu a fost nicidecum o arma bilogica dintr-o conspiratie, ci a aparut dintr-o intamplare, o poveste destul de interesanta si incredibila, pe care va trebui sa vedeti filmul ca sa o descoperiti. Desi nu sunt o fana a scenariilor apocaliptice, „Contagion” a reusit sa devina interesant inca din primul moment, in cea mai mare parte insa datorita actorilor cunoscuti din distributie. Actiunea este destul de alerta, te face sa astepti tot mai mult, motiv pentru care am ramas cu un oarecare sentiment de dezamagire la sfarsitul filmului, ca si cum ceva a lipsit, ceva nu a fost terminat. In acelasi timp, multe momente sunt previzibile.

Atingand o serie de subiecte sensibile precum securitatea modiala, sistemele medicale, utilizarea internetului si televiziunii pentru manipularea opiniei publice si interesele economice din spatele unor actiuni, distrugerea mediului, etica profesionala, mesajul principal al filmului ar trebui sa fie probabil unul care sa incurajeze ecologia, insa singurul lucru la care ma duce gandul atunci cand imi amintesc de „Contagion” este ca ar trebui sa ma spal pe maini mai des.

Pelicula a primit un onorabil 7.1 de la utilizatorii IMDb, iar trailerul ofera o imagine destul de buna a momentelor care fac ca filmul sa fie incadrat in genul thriller.

Cosmina Imbrea

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu