Cand vine vorba despre ce servim la micul dejun parerile sunt impartite. Romanii sunt de parere ca trebuie sa fie cea mai consistenta masa a zilei, desi cei mai multi dintre acestia sar peste ea. Pe de alta parte, englezii nu se sfiesc sa puna in meniuri la categoria breakfast oua prajite sau facute jumari, bacon, carnaciori si iahnie de fasole, toate in aceeasi farfurie! La polul opus se afla francezii. Ei iau la propriu sensul cuvântul petit din sintagma ”petit déjeuner” si isi incep ziua cu un mic rasfat culinar. Vedetele de necontestat ale orcarei dimineti frantuzesti sunt untul si bagheta consumata sub forma de tartine, acompaniate de gem si cafea. In weekend rasfatul se dubleaza, iar cele 2 alimente vedeta se transforma in magicul croissant cu unt.
Sanatate la pachet
Revenit la moda dupa o perioada destul de indelungata in care a fost inlocuit cu margarina, considerandu-se eronat ca ar fi mai sanatoasa datorita continutului sau de grasimi vegetale, untul are o multime de proprietati beneficie pentru care merita consumat, in detrimentul margarinei si, in anumite cazuri, chiar al uleiului de masline. E timpul sa profiti de beneficiile pe care ti le ofera untul Koliba produs din smantana tratata prin pasteorizare la cel putin 95°C.
Spre exemplu, untul are un aport mai mic de grasime in sange dupa consum, comparativ cu uleiul de masline, cel de seminte de in sau de rapita. In plus, untul este sursa de vitamina A cel mai usor de asimilat, care sprijina tiroida si glandele suprarenale, dar si de vitamina K2, care previne aparitia cariilor dentare si ajuta la construirea unui sistem osos puternic. De asemenea, contine acid linoleic conjugat, protejand impotriva cancerului, in timp ce grasimile saturate din unt sunt formate din acizi cu proprietati antitumorale, ce cosolideaza sistemul imunitar.
Iar pentru persoanele preocupate de kilogramele in plus, este important să afle ca untul nu duce la exces de grasime corporala, deoarece acizii grasi cu lant scurt si mediu sunt arsi pentru energie rapida si nu sunt stocati in organism. Mai mult, untul ofera o senzatie de satietate care poate inhiba pofta de mancare.
Untul Koliba – gustul delicat al diminetii ce aminteste de smantana dulce
Pentru ca e simplu, sanatos si usor de pregatit, nu-ti refuza rasfatul francezilor de inceput de zi. Pregateste-ti pentru micul dejun cateva bucati de tartine desprinse dintr-o bagheta proaspata si crocanta, peste care asterne un pat fin de unt Koliba. Cu un gust delicat ce aminteste de smantana dulce si produs dupa o reteta traditionala, untul Koliba iti vine in ajutor in ambalaj de 200 g. Contine cel puțin 82% grasime, dar acum stim ca grasimea din unt este de preferat uleiului sau margarinei si nu ne ingrasa. Pentru un plus de sanatate alatura mancarii solide un suc de portocale proaspat stors si dimineata deja incepe sa iti surada.
Micul dejun este pregatit, mai ai nevoie doar de un ziar si de cineva care sa iti ureze “poftă bună”!
Adauga comentariu