Chemexfolierea sau dermapeelingul este un procedeu similar cu exfolierea doar ca merge mult mai in profunzime decat aceasta si nu poate fi realizata decat de catre un profesionist avizat. Prin apelul la o serie de substante chimice bine selectionate se indeparteaza stratul superior al pielii care contine de regula foarte multe celule moarte si se lasa astfel pielea mai fina, mai curata si cu mult mai putine riduri decat inainte.
Prin dermapeeling se poate patrunde mai in profunzimea stratului de piele, daca riscurile nu sunt mari din acest punct de vedere, sau se poate elimina doar un strat superficial de celule moarte pentru a nu rani pielea si a se evita o sensibilizare accentuata a pielii care se poate manifesta timp de cateva zile dupa incheierea acestui procedeu cosmetic. Inrosirea usoara a pielii este un efect secundar de prevazut in asemenea situatie, dar nu in mod exagerat asa cum s-ar intampla atunci cand chemexfolierea ar fi aplicata intr-un mod neprofesionist.
Foarte eficienta se poate dovedi chemexfolierea pentru persoanele care sufera de probleme mai grave ale tenului precum depigmentarea, ridurile accentuate, acnee in diferite grade de manifestare, leziuni precanceroase si alte afectiuni cronice ale tenului sau a pielii. O procedura de obicei sigura, chemexfolierea nu trebuie tratata lejer fiind necesara vizita la medicul dermatolog premergator aplicarii acestei proceduri destul de complexe.
O sedinta de chemexfoliere poate dura de la 15 minute pana la 2 ore si se pot acum utiliza agenti chimici de putere moderata precum alfa-hidroxi acizii sau agenti chimici mai puternici de tipul acidului tricloroacetic (TCA) sau a fenolului. In functie de gravitatea problemelor pielii si de capacitatea pacientilor de recuperare se va opta intotdeauna pentru cea mai sigura formula, nefiind permise in asemenea situatii excesele sau riscurile de nici un fel.
Sedintele de chemexfoliere unde se aplica fenolul sunt si cele mai riscante si nu pot fi facute decat cu maxima precautie, dar celelalte modalitati de realizare a unei chemexfolieri prezinta un grad mai mic de risc precum si certe beneficii pentru sanatatea si aspectul mai placut al tenului si a pielii. Lucrurile nu se incheie niciodata imediat dupa parasirea cabinetului ci vor continua si dupa aceea, fiind foarte importanta si recuperarea deplina de dupa expunerea pielii la actiunea agentilor chimici.
Pacientii care sunt supusi chemexfolierii pot experimenta inrosirea temporara a pielii, un disconfort cauzat de uscarea si si decojirea zonelor de piele tratate insa mai niciodata suficient de puternice incat sa impiedice desfasurarea de activitati profesionale sau casnice obisnuite.
Profesionistii care fac astfel de interventii vor fi obligatoriu alaturi de pacientii lor pana la capat dand sfaturi utile, prevenind orice complicatie si recomandand internarea spitaliceasca de urgenta in rarele situatii cand acest lucru se impune. Pe ansamblu este vorba totusi de o interventie sigura, dar numai daca se face de catre persoane autorizate si sub o stricta supraveghere medicala.
foto Northfoto
Adauga comentariu