Dieta ta Frumusete

Painea neagra, un punct alb in alimentatie

Painea neagra, un punct alb in alimentatieDin cele mai vechi timpuri painea a constituit  principala  sursa de hrana.  Graul ramane baza cea mai des folosita pentru prepararea painii. Inca din  anul 1929 a fost confirmat stiintific faptul ca  faina neagra si implicit  painea neagra sunt mult mai sanatoase decat produsele bazate pe faina alba. Explicatia este ca graul macinat retine doar o parte din compusii nutrienti ai bobului, direct proportionala cu gradul de extractie al fainii. Asadar, cu cat faina este mai alba, cu atat painea obtinuta din aceasta este mai saraca in elemente nutritive.
 
Avand aceasta informatie, totusi oamnenii au continuat sa consume painea alba. Un sondaj recent arata ca oamenii nu au un motiv solid pentru care nu aleg painea neagra, avand ca raspunsuri obisnuinta sau painea alba este mai hranitoare. Din pacate lipsa informarii duce si la evitarea unui stil de viata sanatos.
Paine neagra, pe langa gustul sau bun mai are avantaje ce nu trebuie ignorate:

  •  Previne cancerul tubului digestiv. Fibrele  vegetale pe care le contine, absorb materiile toxice de pe traseu si le transporta pentru a fi eliminate.
  • Previne si combate  colita . In colita de fermentatie este indicat terciul de grau.
  • Previne balonarea. Aceasta informatie este importanta  in special pentru  persoanele care consuma multa carne, grasimi animale.
  • Ajuta la scaderea in  greutate, fibrele alimentare din componenta sa ajuta la atingerea mai rapida a senzatiei de satietate.
  •  Amelioreaza diabetul- produsele cu cereale integrale sunt mult mai sanatoase pentru pancreas decat cele cu faina alba.
  • Ajuta la tratarea bolilor de piele  prin efectul de dezintoxicare exercitat de fibrele alimentare din compozitia painii negre.

O paine de calitate trebuie sa furnizeze organismului elemente importante precum proteine, glucide si lipide, calciu, potasiu, fosfor si magneziu, dar si vitaminele B1, B2, B6, E.

Virgolici Ecaterina

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu