Din cele mai vechi timpuri painea a constituit principala sursa de hrana. Graul ramane baza cea mai des folosita pentru prepararea painii. Inca din anul 1929 a fost confirmat stiintific faptul ca faina neagra si implicit painea neagra sunt mult mai sanatoase decat produsele bazate pe faina alba. Explicatia este ca graul macinat retine doar o parte din compusii nutrienti ai bobului, direct proportionala cu gradul de extractie al fainii. Asadar, cu cat faina este mai alba, cu atat painea obtinuta din aceasta este mai saraca in elemente nutritive.
Avand aceasta informatie, totusi oamnenii au continuat sa consume painea alba. Un sondaj recent arata ca oamenii nu au un motiv solid pentru care nu aleg painea neagra, avand ca raspunsuri obisnuinta sau painea alba este mai hranitoare. Din pacate lipsa informarii duce si la evitarea unui stil de viata sanatos.
Paine neagra, pe langa gustul sau bun mai are avantaje ce nu trebuie ignorate:
- Previne cancerul tubului digestiv. Fibrele vegetale pe care le contine, absorb materiile toxice de pe traseu si le transporta pentru a fi eliminate.
- Previne si combate colita . In colita de fermentatie este indicat terciul de grau.
- Previne balonarea. Aceasta informatie este importanta in special pentru persoanele care consuma multa carne, grasimi animale.
- Ajuta la scaderea in greutate, fibrele alimentare din componenta sa ajuta la atingerea mai rapida a senzatiei de satietate.
- Amelioreaza diabetul- produsele cu cereale integrale sunt mult mai sanatoase pentru pancreas decat cele cu faina alba.
- Ajuta la tratarea bolilor de piele prin efectul de dezintoxicare exercitat de fibrele alimentare din compozitia painii negre.
O paine de calitate trebuie sa furnizeze organismului elemente importante precum proteine, glucide si lipide, calciu, potasiu, fosfor si magneziu, dar si vitaminele B1, B2, B6, E.
Adauga comentariu