Se spune că ochii sunt oglinda sufletului, iar mâinile trădează adevărata vârsta a oricărei femei. Dar nu putem nega că tenul este cea mai importantă parte a aspectului nostru fizic, care ajutăla crearea unei bune prime impresii.
În ziua de azi, majoritatea oamenilor duc un stil de viaţa haotic, agitat, care cu timpul ajunge să aibă efecte negative asupra tenului nostru. Acneea nu mai este de mult o afecţiune exclusiv a adolescenţei. Acum vedem femei mature care se luptăcu această problemă, iar fondul de ten nu reprezintă o a doua noastră piele: cicatricile lăsate de acnee sau comedoanele care se formează sub piele nu pot fi ascunse în totalitate, mai ales dacă le privim cu atenţie.
Există nenumărate metode de tratament pentru tratarea acneei, dar eficacitatea acestora depinde de fiecare persoană în parte si de cum organismul acesteia răspunde la tratament. Acneea poate fi una uşoară, specifică adolescentei, care în timp, cu creme şi aplicaţii locale, se poate trata. Ea se caracterizează prin punctele negre şi punctele albe, care acumulează sebum şi astupăporii. Dacă încercăm să ne stoarcem singure acasă punctele albe, trebuie să ştim că putem uşor să ne facem răni şi să ajungem la cicatrici permanente, prin ruperea stratului de piele de la suprafaţă.
Acneea moderată se caracterizează prin prezenţa papulelor şi pustulelor, care reprezintă o inflamaţie a pielii şi au nevoie de mai mult timp de incubaţie. Acneea severă este caracterizată prin noduli şi chisturi, şi are nevoie de tratament îndelungat, medicamentos.
În ultimii ani, tratamentele medicamentoase anti-acneice au avut parte de multe controverse: Isotretinoin (comercializat sub numele de Roaccutane pe piaţa românească) a fost asociat cu cazuri de depresie şi suicid, iar anticoncepţionalele Diane 35 au fost recent legate de morţile a 4 femei, confirmate de autorităţile medicale franceze. Cu toate acestea, trebuie luat în considerare că un tratament anti-acneic durează luni, poate chiar ani întregi, sub supravegherea medicului dermatolog.
Chiar dacă reuşim să tratăm acneea sau să îi reducem efectele, pielea noastră rămâne cu semne şi cicatrici, dovadă a războiului cu această teribilă afecţiune, care afectează foarte mult stima de sine. În acest caz intervine peelingul chimic, care trebuie efectuat doar la un cabinet de specialitate, de către un medic dermatolog.
“Peelingul chimic" reprezintă o exfoliere controlată la nivelul pielii cu îndepărtarea straturilor superficiale ale acesteia şi regenerarea tegumentară din straturile profunde. Peelingul chimic este realizat cu acid salicilic şi acid glicolic. În urma consultaţiei dermatologice efectuate de medicul specialist, vor fi stabilite concentraţiile de acid în funcţie de tipul de ten precum şi de patologia pacientei.Tratamentul este indicat pentru ten cu acnee, melasmă, cicatrici postacnee, hiperpigmentări postinflamatorii, sau riduri fine.” spune medicul dermatolog Iuliana Marcu, specialist la Hilmi Medical Center.
Şedinţele de peeling trebuie repetate de 3-4 ori la rând, la 3-4 săptămâni între peelinguri, pentru o acţiune completă asupra pielii. Acestea sunt realizate în concentraţii crescânde în funcţie de toleranţă şi patologia asociată.
Contraindicaţii:
· utilizarea recentă de izotretinoină (substanţă cu acţiune locală folosită în tratamentul acneei);
· intervenţii chirurgicale faciale recente datorită faptului că interferă cu procesul de vindecare şi regenerare a pielii;
· herpes activ în zonă care urmează a fi tratată;
· status imun deprimat care întârzie vindecarea şi creşte riscul de apariţie al infecţiilor şi interferă cu procesul normal de melanogeneză;
· alergii la salicilaţi.
Beneficii:
· îmbunătăţirea culorii, texturii şi clarităţii pielii;
· reducerea sau chiar eliminarea petelor de vârstă, pistruilor şi hiperpigmentărilor;
· stimularea producerii de colagen şi elastină pentru o piele mai fermă;
· ameliorarea ridurilor şi a cicatricilor postacnee.
Acneea este o afecţiune care trebuie tratată serios, mai ales pentru efectele ce le produce asupra psihicului nostru. Până la urmă, să nu uităm: frumuseţea începe cu o piele frumoasă!
Adauga comentariu