Dieta ta Frumusete

O dieta de succes pentru intregul an calendaristic

Alimentatia corecta incepe nu prin propunerea unor obiective ambitioase unde sa se regaseasca pierderile in greutate, cresterea masei musculare sau eliminarea grasimii de pe abdomen ci prin selectarea mai atenta a tuturor ingredientelor folosite la mesele zilnice, care sa ne ofere un maximum de nutrimente esentiale procurate prioritar din alimente proaspete si, pe cat posibil, organice.
 
O dieta de succes pentru intregul an calendaristic va include din acest motiv toata gama de alimente sanatoase pentru noi, secretul mentinerii greutatii corporale la un nivel optim constand in consumarea de portii mai mici la fiecare masa a zilei si nicidecum in alegerea unei diete bogata in proteine si saraca in caloriiO dieta de succes pentru intregul an calendaristic sau alt tip de dieta care promite rezultate rapide in dauna sanatatii si a starii de bine a organismului nostru.
 
1. Primul si cel mai important pas de facut inspre o dieta echilibrata este cresterea obligatorie a consumului de lichide in fiecare zi, apa, laptele, ceaiurile, supele precum si bauturile sarace in calorii fiind bine sa fie consumate din belsug atat pentru buna hidratare a organismului cat si pentru mentinerea apetitului alimentar la niste parametri normali.
 
2. Nu va feriti sa consumati din toate si cu pofta, dar puneti accentul cu prioritate pe legumele si fructele proaspete, peste, carnea saraca in grasimi, legume boabe si orez, cereale integrale si paine integrala, oua, branzeturi, iaurturi si lactate.  Carnea e bine sa fie introdusa in cantitati mai mici la prepararea meselor, iar sosurile si tocanitele incarcate cu grasimi ar trebui consumate foarte rar peste saptamana.
 
3. Limitati portiile la mesele zilnice apeland la recipiente de dimensiuni medii si nu mari pentru servirea preparatelor voastre favorite. Daca simtiti ca organismul vostru cere un plus de energie atunci cresteti numarul meselor zilnice de la 3 la 4 sau chiar la 5 mese pe zi, dar folosind aceleasi recipiente mai mici de servit masa si eliminand mare parte dintre gustarile servite intre mese. Nu consumati niciodata mese imbelsugate care sa va umple burtica pana la refuz ci preferati sa mancati moderat de fiecare data.
 
4. Televizorul, muzica si calculatorul nu se impaca deloc bine cu o dieta sanatoasa, iar daca aveti pofta sa consumati ceva vizionand programele voastre favorite atunci apelati frecvent la fructe si unele cereale fara zahar si mult mai rar la gustari consistente care in timp va pot da metabolismul peste cap. Sub nici o forma nu serviti gustari bogate in calorii dupa lasarea serii, cel mai bine acum fiind sa beti o cana de lapte caldut sau, alternativ, ceaiuri din plante la alegere care pot limita apetitul vostru nesanatos.
 
5. Alcoolul poate creste pofta de mancare si e un factor de risc pentru mentinerea greutatii daca se consuma frecvent la masa, iar cafeaua are efectul opus, respectiv scade pofta de mancare si va expune unor afectiuni cronice cauzate de carente de ordin alimentar. Consumati si alcool, si cafea daca asa doriti, dar nu inainte de mesele zilnice ci numai dupa ce ati incheiat de servit masa.
 
6. Este gresit sa preparati alimente fara gust si fara un aspect placut sperand ca astfel veti manca mai putin si veti reusi sa scadeti in greutate mai usor. Preparati mese gustoase si pline de culoare in fiecare zi, dar alegeti doar ingrediente sanatoase, pline de vitamine si minerale si ceva mai sarace in calorii. Puteti apela si la carne, si la peste si la alte produse care contin grasimi saturate, dar folositi-le in cantitati mici, pentru a da gust mancarii si nu pentru a va incarca stomacul cu produse greu de digerat.
 
7. Profitati din plin de produsele proaspete de sezon oferite pe piata agro-alimentara si adoptati periodic asa-numitele diete de sezon care sunt foarte utile pentru sanatatea organismului gratie aportului generos de nutrimente de prima calitate pe care il pot aduce in alimentatia voastra.
 
8.  Pentru ca un preparat sa fie echilibrat in nutrimente sanatoase e bine sa respectati un raport simplu intre proteine, carbohidrati si grasimi, multi specialisti in nutritie recomandand pentru aceasta un raport de 40% carbohidrati, (30%) proteine si 30% grasimi, cu amendamentul ca proteinele trebuie obtinute alternativ din carne fara grasimi, peste, branzeturi, oua sau legume boabe, carbohidratii preponderent din legume, fructe, orez si cereale integrale, iar grasimile sa fie prioritar din cele mononesaturate si polinesaturate (uleiuri virgine pentru masa, avocado, nucifere, alte surse bune si sanatoase de grasimi nesaturate).
 
9. Nu va feriti de condimente la prepararea meselor zilnice, dimpotriva folositi condimentele cu arta pentru a da un gust bun mancarii si pentru a obtine un plus de antioxidanti necesari pentru sanatatea voastra. Condimentele pot mentine apetitul alimentar la cote sanatoase, dar fiti totusi atente la sare si condimentele picante care afecteaza sanatatea organismului daca sunt introduse in cantitati mai mari decat cele recomandate de specialistii in nutritie. Nu uitati, zaharul nu este un condiment ci un real pericol pentru sanatatea voastra, consumul crescut de zahar si produse bogate in zahar conducand frecvent la inflamatii ale organismului si la cresteri mari in greutate.
 
10. Evitati sa consumati produse congelate sau dezhidratate si de asemenea sa congelati produsele proaspete, nu consumati decat sporadic alimente procesate si bauturi indulcite si feriti-va cat mai mult de carnea tocata, grasimile saturate, mezeluri, carne de pasare cu modificari genetice sau alte alimente modificate genetic, zahar, sare si alte produse similare care solicita organismul in mod abuziv si contribuie la cresteri in greutate si la incetinirea activitatii metabolismului vostru.
 
11. Nu in ultimul rand, deprindeti-va sa mancati in stil mediteranean adica sa gatiti zilnic cu ingrediente proaspat cumparate in loc sa gatiti rar peste saptamana in ditai oalele de mancare pe care sa le tineti zile intregi la frigider. Incercati sa consumati mancarea in aceeasi zi in care ati preparat-o pentru a nu pierde din proprietatile sale nutritive scotand-o repetat de la frigider.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu