Autoapararea este o forma foarte utila de practicare a exercitiului fizic in scopul deprinderii de tehnici utile pentru protejarea sigurantei propriei persoane in situatii care impun acest lucru. Multe femei pot face apel in acest sens la dispozitive eficiente precum sprayurile cu gaz paralizant, alarmele de buzunar sau dispozitivele cu electrosoc, dar este indicat totusi sa se insuseasca si unele metode de autoparare care sa implice folosirea picioarelor, a coatelor sau a genunchilor pentru ca asa creste si increderea in sine si se depune si ceva efort fizic pe parcurs.
Coatele, de exemplu, sunt unele dintre armele cele mai eficiente impotriva oricaror categorii de agresori, multi dintre acestia asteptandu-se foarte putin sa fie loviti de catre o femeie si inca intr-un mod dur si decisiv. Coatele pot fi folosite de fiecare data cand un atacator se apropie din spate si incearca sa va imobilizeze, acum fiind indicat sa se stranga mana pumn, sa se prinda bine pumnul astfel strans in palma mainii opuse si sa se loveasca fara ezitare cu cotul inspre stomacul agresorului. Este o lovitura foarte eficace, care va va oferi suficient timp pentru a va indeparta de agresor.
Daca un agresor va ataca din fata, atunci picioarele vor fi armele cele mai indicate in aceasta situatie. Se poate lovi de obicei cu varful incaltamintei la nivelul gambei atacatorului, lovitura trebuind sa fie rapida si bine directionata astfel incat osul gambei sa resimta din plin socul. Unele femei ar dori poate sa loveasca cu genunchiul intre picioarele agresorului, dar aceasta tehnica presupune ca agresorul sa se afle mult prea aproape de dumneavoastra, putand totusi sa reactioneze rapid si sa va imobilizeze mai usor.
Loviturile cu piciorul pot fi aplicate si catre inapoi, in zona genunchilor agresorului, de asemenea cu forta si rapiditate pentru a puncta decisiv. Lovind cu forta la nivelul genunchilor agresorului fie frontal, fie din lateral se pot provoca daune majore mai ales daca totul se desfasoara prin surprindere. Loviturile spre inapoi tip copita de cal sunt si acestea foarte periculoase, dar nu trebuie tintit prea sus pentru a nu oferi agresorului sansa de a va apuca de picior.
Mainile de asemenea pot provoca daune unui atacator luat prin surprindere, tinandu-l in egala masura pe acesta la distanta. Se poate folosi atat pumnul cat si palma deschisa pentru a lovi la nivelul fetei, fie la nas, fie la gat, si a profita apoi de momentele bune de soc pentru a fugi cat ne tin picioarele, a striga dupa ajutor sau a anunta telefonic fortele de ordine. Si degetele pot fi folosite pentru a lovi necrutator ochii, dar aceasta este o tehnica de forta majora care necesita exercitiu indelung si il poate lasa pe atacator cu o dizabilitate permanenta.
Foarte de folos sunt si tehnicile de rasucire a degetelor agresorului, prinzandu-se rapid unul sau mai multe degete si curbandu-se catre inapoi sau chiar provocandu-se fracturarea unui deget, lucru care, garantat, va imobiliza agresorul pentru o perioada buna de vreme. Secretul consta in mentinerea prezentei de spirit si reactii rapide, indiferent de tehnica care se doreste sa se aplice.
Pentru a se reusi blocarea cu succes a unei agresiuni fizice este nevoie de cele mai multe ori si de inscrierea la cursurile de autoaparare tinute de un profesionist, care va va putea pregati atat fizic cat si mental pentru situatii din acestea limita. Nu doar tehnicile descrise pe scurt mai sus vor putea fi astfel deprinse, dar si multe altele, de asemenea eficiente si rapide, care sa compenseze forta si greutatea atacatorilor prin prezenta mentala si tehnici de autoaparare bine deprinse la sala.
Merita deci sa incercati si dumneavoastra cateva sedinte de proba daca veti considera ca aveti nevoie de insusirea unor metode simple si eficiente pentru propria dumneavoastra protectie si siguranta.
foto Northfoto
Adauga comentariu