Dieta ta Frumusete

Gastric Sleeve: cea mai eficienta solutie pentru obezitatea morbida

61406540
" Eram obez, ma miscam tot mai greu si aveam nevoie de ajutorul altor persoane pentru a face chiar si cele mai simple si obisnuite lucruri”. Aceasta este povestea similara a persoanelor care sufera de obezitate si pentru care ideea de a avea o viata normala isi pierde sensul sub povara dificultatilor aduse de aceasta boala.
Conform celor mai recente studii ale Biroului European de Statistica, obezitatea constituie un factor de risc in aproximativ 75% din bolile contemporane, iar in Romania, una din 3 persoane este supraponderala si una din 4 – obeza. La nivel national, numerele sunt in crestere de la an la an, astfel incat in prezent exista peste 3,5 milioane de obezi, iar dintre acestia doar 10% merg la un control medical si doar 1% dintre ei sunt inclusi intr-un program national de educatie impotriva obezitatii. Aceasta problema devine din ce in ce mai apasatoare in contextul in care in tara avem aproximativ 300.000 de persoane cu obezitate morbida ce ar avea nevoie de solutia salvatoare pe care doar chirurgia bariatrica o poate oferi. In plus, in majoritatea spitalelor de stat nu exista aparatura necesara pentru astfel de proceduri, iar acolo unde exista, costurile sunt foarte mari.
.
Totusi, la capatul acestor statistici ingrijoratoare, exista locuri in care speranta inca exista. Avand deja3 ani de expertiza in domeniul chirurgiei obezitatii, Spitalului Sfantul Constantin din Brasov a redat zambetul si posibilitatea inceperii unei noi vieti pentru zeci de pacienti aflati chiar la un pas de moarte din cauza acestei boli
.
Marian Oprea este unul dintre acestia. Diagnosticat inca de la 12 ani cu obezitate morbida, acesta a mostenit problemele metabolice si de greutate ale parintilor si a ajuns la 33 de ani sa cantareasca 210 kilograme. Multiplele incercari de a slabi, fie prin sport, medicina naturista si chiar infometare, au fost fara succes, starea i s-a inrautatit progresiv si a ajuns sa fie imobilizat la pat si supus riscului ca organismul sa-i cedeze in orice clipa sub presiunea bolilor cauzate de obezitate. In aceste conditii, a fost nevoie de o decizie drastica, dar salvatoare: operatia de micsorare a stomacului (Gastric Sleeve) realizata in cadrul Spitalului Sf. Constantin din Brasov.
"La spitalele de stat nu prea am gasit multe variante. In Romania nu este foarte accesibila. Costurile operatiei fiind mai mari de 5.000 de euro, iar pentru un bugetar sau un om de rand este foarte greu sa adune acesti bani", spune Marian Oprea. 

Impresionati de cazul extrem de dificil, echipa de medici a Spitalul Sf. Constantin din Brasov, Centru de excelenta in chirurgia obezitatii, i-au oferit lui Marian operatia gratuit.

"Cazul domnului Oprea era intr-adevar extrem de dificil, iar interventia chirurgicala era absolut esentiala nu doar pentru a-i schimba viata, cat si pentru a-i permite acestuia s-o continue. Cineva trebuia sa-i ofere acest sprijin. Astfel de centre care au activitate continua sunt doar cateva. Eu spun ca suntem printre primii trei din tara ca numar de cazuri si singurii care facem acest tip de chirurgie prin ombilic", spune Bogdan Moldovan – sef sectie chirurgie a Spitalului Sf. Constantin din Brasov
In urma interventiei laparoscopice realizate de doctor Bogdan Moldovan si echipa Spitalului Sf. Constantin din Brasov, Marian Oprea a slabit intr-un timp record, peste 100 de kilograme.
„Dupa un an de zile sunt un alt om, am alta viata! Sincer, de multe ori, stau si ma minunez de cum eram si cum sunt acum! Inainte purtam marimea 7XL si aveam haine facute pentru oameni de peste 200 de kilograme”, spune Marian Oprea despre povestea sa de succes traita alaturi de echipa Spitalului Sf. Constantin din Brasov.
Marian are acum grija sa-si pastreze greutatea constanta, concentrandu-se in mod deosebit asupra alimentatiei si in acelasi timp bucurandu-se de noua viata oferita de chirurgia bariatrica. Scaderea masiva in greutate si diminuarea senzatiei de foame au contribuit nu doar la disparitia complexelor, ci si la indeplinirea visului de a deveni DJ in timpul liber, pe care Marian si l-a indeplinit dupa operatie.
Marian Oprea nu este singurul pe care echipa de medici a Spitalului Sf. Constantin din Brasov l-a ajutat sa-si redobandeasca sanatatea si bucuria de a trai. Zeci de fosti pacienti s-au intalnit pe 23 iunie 2014 pentru a sarbatori cei 3 ani de la introducerea chirurgiei bariatrice la Brasov, in premiera la Spitalul Sf. Constantin si noua viata pe care acesta interventie le-a oferit-o.
Experienta Spitalului Sf. Constantin.
– 28 iunie 2011: Primul caz Gastric Sleeve de la Spitalul Sf. Constantin, interventie introdusa in premiera la Brasov, iar pana in prezent Spitalul Sf. Constantin numara peste 140 de cazuri operate 
– 6 aprilie 2012: primul Gastric Sleeve LESS: chirurgie transombilicala fara cicatrici, in premiera pentru Romania 
– 10 ianuarie 2014: interventia Gastric Sleeve cu nr. 100 efectuata la Spitalul Sf. Constantin 
-pacientul cu cea mai mare greutate: 236 kg (-36 kg in 2 luni dupa operatie) 
– pacientul cu cea mai mare scadere in greutate: -115 kg (210 kg greutatea initiala)

Ecaterina Virgolici

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu