Frumusete Ingrijirea parului

Foliculita, atac la baza firului de par


Foliculita

Foliculita este o boala neplacuta care ataca pielea, în zonele acoperite de par. Cauza acestei infectii o constituie bacteriile (mai ales Staphyloccocus) care produc leziuni la nivelul foliculilor pilosi. Zonele cele mai afectate sunt fata, scalpul, coapsele si regiunea inghinala.

Producerea infectiei este facilitata de prezenta transpiratiei, de substantele folosite în machiaj, de actiunea de barbierit sau epilat cu lama. De asemenea, foliculita poate aparea dupa ce o persoana a facut o baie foarte fierbinte sau s-a scaldat într-o apa termala.

În prima faza apare o roseata însotita de senzatii de durere si mâncarime în jurul unuia sau mai multor fire de par. Apoi zona se umfla din cauza continutului de puroi. Foliculita se poate produce atât la nivel superficial, dar si în profunzime, fiind mai dureroasa si mai greu de vindecat. Aceste infectii profunde, netratate corespunzator pot degenera în furuncul sau antrax.

Asadar, în caz de neplaceri de tipul celor descrise anterior, este bine sa apelam imediat la medicul dermatolog, care ne va examina pielea si ne va face diferite teste pentru a identifica elementele ce au stat la baza aparitiei foliculitei.

Cazurile usoare de foliculita trec de la sine, fara tratament specific. Dar infectia poate recidiva sau se poate agrava, sens în care medicul este cel care ne va prescrie un tratament cu unguent antibiotic sau chiar cu pilule antibiotice administrate pe cale orala. În cazul în care foliculita apare mult prea frecvent, se poate interveni cu ajutorul laserului pentru a trata zona afectata (aceasta procedura este însa foarte costisitoare).

Bolnavul poate ameliora situatia folosind sapun antibacterian, sau sampon pe baza de seleniu, ketoconazol si propilen glicol si aplicând comprese caldute pe zonele afectate.

Pentru a evita aparitia sau recidiva foliculitei trebuie sa se acorde o atentie deosebita igienei; se va evita folosirea în comun a buretelui de dus sau a prosopului; se interzice scarpinatul zonei sensibile; se impune curatarea în profunzime a unghiilor, evitarea barbieritului în zonele infectate, sau schimbarea lamei de fiecare data, renuntarea la hainele strâmte sau care nu permit ca pielea sa respire, optiunea pentru deodorante de calitate.

Raluca Alupoaie

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu