Dieta ta Frumusete

Cum sa alegi o dieta de succes?

Cum sa alegi o dieta de succes?Toate dietele de succes au niste puncte comune care ne permit sa le separam pe acestea de dietele lipsite de valoare, in acest mod fiecare dintre noi putand alege una sau mai multe diete care sa raspunda optim obiectivelor noastre si sa profitam astfel la maximum de o alimentatie sanatoasa si un control mai bun al greutatii noastre corporale.
 
Nu este simplu in prezent sa optezi pentru o dieta sau alta din cauza numarului mare al planurilor alimentare propuse doritorilor din intreaga lume, dar daca urmarim atent parametrii specifici pentru orice dieta sanatoasa si echilibrata, vom putea selecta tot ce e mai bun pentru noi din oferta uriasa propusa noua de catre specialistii certificati in nutritie si diversii amatori care au publicat la randul lor o dieta oarecare cu priza la public.
 
Medicii promoveaza an de an pe canalele de media si in presa scrisa toti factorii majori care stau la baza unei diete echilibrate, care sa poata fi tinuta pe termen mai lung, pentru fiecare dintre noi fiind de aceea important sa retinem aceste informatii care sa ne ajute mai apoi sa optam in cunostinta de cauza pentru o dieta corecta care sa satisfaca toate obiectivele noastre, fie vorba despre scaderea in greutate, detoxifiere, cresterea masei musculare sau o dieta medicala care sa contribuie la vindecarea rapida a organismului nostru.
 
1. Mai intai de orice, retineti faptul ca nu exista, din punct de vedere stiintific, diete miraculoase care sa permita pierderi mari in greutate in intervale foarte scurte de timp, toti cei care va promit acest lucru fiind fie niste sarlatani, fie persoane care nu tin seama de riscurile mari pentru sanatate puse de o asa-numita dieta de soc. O dieta corecta isi va arata rezultatele in timp si va cere adeptilor sai sa respecte strict un set de reguli alimentare si/sau de viata.
 
2. Toate dietele moderne, cu pretentii, pun foarte mult accentul pe reducerea aportului de zahar, dulciuri si alte produse care contin zahar la dieta, zaharul procesat fiind mult mai periculos pentru sanatatea organismului decat grasimile vegetale sau chiar si cele animale. Foarte multe alimente procesate contin si cantitati mai mici sau mai mari de zahar precum si multe calorii seci si este absolut necesar pentru o dieta corecta sa se reduca la minimum aportul de zahar in alimentatie.
 
3. Servirea a 3 mese zilnic este o regula prezenta la aproape orice dieta moderna, dar in unele cazuri va fi vorba despre 4 sau 5 sau chiar si mai multe mese pe zi, desigur servite in portii moderate si conform unui program strict. Micul-dejun este totusi obligatoriu pentru orice dieta, oricat de frugala ar fi aceasta, iar daca unele diete nu pun accentul pe aceasta masa importanta a zilei inseamna ca nu sunt diete serioase ci doar praf in ochii credulilor.
 
4. La fel ca si in cazul tratamentelor cu antibiotice, organismul are nevoie de o rutina stricta si pentru odihna, dar si pentru servirea meselor, acesta fiind un alt motiv pentru care unele persoane nu reusesc sa duca la capat dieta pe care si-o propun deoarece servesc mesele zilnice in mod haotic sau chiar sar peste anumite mese ale zilei. Este nu doar recomandat, dar absolut necesar ca fiecare masa sa fie servita cam la aceeasi ora in fiecare zi si de asemenea este obligatoriu sa nu se face excese cu gustari dese intre mese, doar in acest fel organismul raspunzand favorabil planului alimentar ales, iar voi putand sa va atingeti obiectivele fixate din start.
 
5. O dieta echilibrata si sanatoasa poate fi urmata pe termen lung fara a cauza probleme de sanatate organismului uman, iar acesta este un criteriu major pentru selectarea unui plan alimentar corect. Multe astfel de diete cer adeptilor lor sa isi schimbe si stilul de viata, ei trebuind sa se adapteze nu doar noilor standarde de alimentatie, dar si sa faca unele schimbari in viata lor, respectiv sa se odihneasca mai bine, sa evite stresul sau sa practice miscare fizica moderata in fiecare zi. O dieta care promite marea cu sarea fara a impune si schimbari sanatoase ale stilului de viata nu este nici completa si nici foarte promitatoare pentru cei care aleg sa o urmeze.
 
6. Toate dietele de succes pun accentul nu doar pe o singura clasa de nutrimente ci pe toata gama de nutrimente necesare organismului uman, aici doar procentul putand varia in functie de obiectivele fixate la dieta. De regula, raportul intre proteine, carbohidrati si grasimi sanatoase este de 30-40-30, in unele situatii carbohidratii putand creste pana pana la 50%, iar in alte situatii proteinele sau grasimile urcand pana la 40%. Este important in esenta sa existe un bun echilibru in alimentatie intre proteine, carbohidrati si grasimi, in caz contrar putand sa apara riscuri pentru sanatate daca se pune prea mult accentul pe proteine, de exemplu, sau pe carbohidrati in defavoarea grasimilor si/sau a proteinelor.
 
7. Un alt factor important de luat in seama pentru o dieta corecta este diversitatea in plan alimentar. Chiar si daca va fi vorba despre o dieta medicala, unde exista multe restrictii de tip alimentar, tot e bine sa se propuna la dieta alimente cat mai variate, doar asa organismul putand sa extraga necesarul sau zilnic de nutrimente, mentinand sanatatea si greutatea la niste parametri normali.
 
8. Dietele moderne nu mai pun atat de mult accentul pe calorii ca in trecut, mai important fiind sa se elimine obiceiurile alimentare nesanatoase si sa se limiteze la minimum aportul de zahar, sare si grasimi saturate. Caloriile pot fi de fapt foarte necesare la o dieta corecta atunci cand se depune efort peste zi sau se face mai multa miscare fizica, singura conditie legat de calorii fiind ca acestea sa provina din alimente sanatoase, pe cat posibil neprocesate si nu din produse care nu ofera decat calorii seci, fara valoare nutritionala.
 
9. Expunerea la soare si aer curat este esentiala pentru reusita unei diete, mai ales atunci cand este vorba despre o dieta de slabit, astfel organismul procurandu-si doze optime de oxigen si vitamina D si reusind sa arda mult mai rapid surplusul de grasimi si sa functioneze in general la parametrii sai optimi. Plimbarile lungi de placere sunt din acest motiv calduros recomandate ca parte a unei diete moderne, de preferat fiind sa se petreaca mai mult timp in zonele unde exista si verdeata din abundenta.
 
10. Nu in ultimul rand, orice dieta moderna cu pretentii cere adeptilor sai sa limiteze la minimum aportul de produse procesate in alimentatie si sa creasca aportul de produse proaspete, neprocesate, naturale, aceasta cerinta fiind esentiala pentru reusita oricarei diete care promite atingerea unor obiective clare in mod echilibrat si fara a pune in pericol sanatatea organismului.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu