Provocate de un exces de grasime si keratina, punctele negre se datoreaza oxidarii uleiurilor din piele, care ajung astfel sa blocheze complet porii si genereaza o forma blanda de acnee care isi trage denumirea de puncte negre de la melanina, pigmentul prezent in mod natural in piele.
De dimensiuni mai mici sau mai mari, punctele negre apar de regula in portiunile tenului si/sau ale pielii unde exista o activitate crescuta a glandelor sebacee (nas, barbie, frunte, piept sau brate), uneori fiind usor de depistat deoarece se afla intr-o zona mai expusa, iar alteori putand trece chiar si luni intregi de zile pana ce sa fie descoperite la o examinare mai atenta.
Expunerea la lumina naturala sau la cea fluorescenta sunt cele mai bune cai prin care sa fie gasite rapid punctele negre, ele putandu-se concentra pe portiuni reduse de piele sau, mai rar, putand sa apara disparat in zone diverse ale corpului.
Curatea, exfolierea si ingrijirea atenta a tenului si pielii previn cu succes aparitia punctelor negre, chiar si persoanele care au des astfel de probleme putand sa aiba batai de cap mai mici prin acordarea de masuri de ingrijire zilnica pentru ten si piele, in special in ariile unde se stie ca exista un exces de sebum.
Solutiile cu acid salicilic sunt foarte eficiente pentru prevenirea si indepartarea punctelor negre, fiind usor de folosit prin tamponarea deasa a portiunilor de piele afectate, la fel de utile in acest sens dovedindu-se si cosmeticele sau produsele farmaceutice care contin acid alfa hidroxi, foarte convenabile si acestea.
Alcoolul sanitar sau solutiile pe baza de alcool nu sunt recomandate pentru indepartarea punctelor negre, mai indicat fiind sa se apeleze la masti de ten si solutii de curatat fara alcool, care vor indeparta aceste puncte negre, prevenind astfel si deteriorarea pielii prin interventiile mecanice care se mai fac uneori cu ajutorul unghiilor.
In farmacii au aparut recent si benzi speciale cu solutii pentru indepartarea punctelor negre, care fac o treba buna si extrag instantaneu punctele negre de pe piele, asemenea produse venind si cu instructiuni clare de utilizare. Nu e bine totusi sa se foloseasca des, mai indicate fiind solutiile cu acid salicilic.
Mai putin cunoscute sunt dispozitivele farmaceutice destinate extragerii dopurilor de grasime si murdarie care formeaza un punct negru, acestea fiind de asemenea prietenoase pentru piele si necauzand accidente sau cicatrice prin utilizarea lor repetata.
Cea mai buna metoda de a combate punctele negre ramane insa ingrijirea constanta a tenului si a pielii, pentru fiecare tip de ten existand si produse cosmetice speciale, menite sa previna aparitia punctelor negre, iar suplimentar este puternic recomandata evitarea portului de benzi, esarfe, palarii sau caciuli care nu permit aerisirea corecta a scalpului si/sau a pielii gatului ori altor portiuni de piele.
foto Northfoto
Adauga comentariu