Cosmetica si machiaj Frumusete

Atentie la tratarea in exces a ridurilor – puteti pierde din expresivitatea faciala!

Frumusetea exterioara a reprezentat dintotdeauna un ideal de atins, atat pentru barbati cat si pentru femei, fiind asociata cu tineretea pielii, pe care trebuie sa o prezervam cat de mult posibil. Cu toate ca imbatranirea este un proces absolut normal in viata oricarei persoane, in ultimii ani s-au dezvoltat numeroase tratamente si proceduri care au scopul de a diminua cea mai evidenta marca a trecerii timpului: ridurile. Aceste tratamente sunt deopotriva diversificate si accesibile, insa folosirea lor in exces poate duce la pierderea naturaletii si lipsa totala a expresiei faciale, atat de necesara pentru exprimarea starilor sufletesti si emotiilor, fapt pentru care este indicat ca efectuarea lor fie realizata numai sub indrumarea si supravegherea medicului specialist.

Ridurile sunt cute ale pielii rezultate in urma unor procese absolut firesti pe parcursul vietii atat la barbati, cat si la femei, care duc la degradarea fibrelor elastice si de colagen. Fibrele elastice, esentiale pentru aspectul tanar al pielii, sunt generate numai in primii ani de viata,­­­ dupa care productia este aproape total stopata. La fel se intampla si cu productia de colagen, care este incetinita cu trecerea timpului, observandu-se astfel primele semne ale pierderii rezistentei si elasticitatii pielii. La toate aceste procese naturale se adauga si o serie de factori externi cu efect catalizator, cum ar fi expunerea la soare fara protectie, fumatul, poluarea, chiar si ereditatea si bineinteles diverse boli inflamatorii ale pielii.

Cum tratam ridurile?

Exista diferite tratamente – destul de cunoscute la momentul actual – de tratare a ridurilor in functie de tipul lor: de expresie sau statice.

Plisarea constanta a pielii ca urmare a actiunii musculaturii fetei care la anumite persoane poate fi exagerata, va duce la formarea de riduri sau ritide, in special in jurul ochilor, a fruntii sau intre sprancene. In acest caz vorbim de asa numitele „riduri de expresie”, ale caror prime semne pot aparea inca de la varsta de 30-40 ani, fiind accentuate constant de mimicitate. Problema poate fi tratata prin injectarea de produse care blocheaza temporar substantele sau mediatorii ce produc contractia muschilor in zonele in care dorim atenuarea ridurilor, cu efect intre 4 si 6 luni. „Aceste interventii sunt cunoscute in comert si de catre publicul larg sub denumirea de Botox, denumirea comerciala a primului produs aprobat pentru atenuarea temporara a ridurilor. Procedura este rapida, usor sau deloc dureroasa, iar rezultatele pot fi spectaculoase. Este important sa evitam corectia excesiva a ridurilor care poate cauza pierderea expresiei faciale”, atentioneaza domnul doctor Laurentiu Vladau, Specialist in Dermatologie si Venerologie in cadrul clinicii Hebra Dermatologie. In rare cazuri interventia se poate complica cu umflaturi minore, vanatai sau dureri de cap ce pot dura cateva zile.

In cealalta extrema se afla ridurile statice, cauzate de pierderea tonicitatii musculaturii, ceea ce duce la un aspect flasc. In acest caz tratamentele cu toxina botulinica (Botox, Dysport, Azzalure) nu confera niciun beneficiu si pentru corectie este nevoie de mai mult volum oferit acidului hialuronic. „Aceasta substanta are proprietati foarte asemanatoare acidului hialuronic aflat in compozitia pielii, fapt pentru care reactiile alergice sunt extrem de rare. Metoda este indicata si folosita pentru corectia ridurilor statice din jurul ochilor, de la nivelul buzei superioare (ridurile fumatorilor), santurile nazogeniene (dintre nas si gura) dar si in alte localizari. Ba mai mult, injectarea la nivelul pometilor produce un lifting (ridicare) nechirurgical. Este folosit cu succes pentru rejuvenarea, conturarea si volumul buzelor. Frecvent dupa injectare apar umflaturi, vanatai care  pot persista pana la o saptamana. Rareori pot aparea noduli si reactii inflamatorii care trebuie corectate ulterior”, adauga domnul doctor Laurentiu Vladau.

Care sunt riscurile tratamentului in exces?

Botoxul folosit in exces reduce micro-expresiile, acele expresii faciale scurte, involuntare care dezvaluie sentimente inconstiente de furie, fericire, dezgust, jena sau mandrie. „A comunica cu o persoana care a facut exces de acest tratament este similar cu a comunica cu o imagine statica – o mare parte din limbajul corpului este redus la tacere. Avand in vedere ca limbajul corpului, cea mai mare parte format din expresii faciale, constituie cel putin jumatate din orice mesaj care este transmis de catre o persoana, lipsa expresiilor faciale reprezinta o pierdere semnificativa in comunicare. Totodata, aceasta paralizie faciala inhiba capacitatea de a imita expresiile faciale ale altora, ceea ce reprezinta un factor esential in formarea empatiei”, este de parere domnul doctor Laurentiu Vladau.

Atat tratamentele de rejuvenare, anti-imbatranire, cat si cele de infrumusetare necesita o abordare complexa si individualizata ce impune o intelegere clara a proceselor, anatomiei fetei si a fiziologiei pielii precum si tratamentelor care pot fi folosite. Colaborarea dintre dermatolog si chirurgul plastician va duce la rezultate garantate si o siguranta sporit

Ecaterina Virgolici

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu