Pentru multe femei, sezonul rece aduce cu sine nu doar multa umezeala, frig si probleme diverse de sanatate, dar si o gama variata de depresii, fie vorba despre stari melancolice profunde sau doar de stari temporare de tristete. Exista si femei care adora aceasta parte a anului si care se simt acum ca pestele in apa, dar d.p.v. statistic numarul femeilor afectate de depresie in sezonul rece este covarsitor mai mare decat al celor care nu experimenteaza astfel de stari negative.
Chiar si in aceste conditii nu e totul pierdut, conform unor studii recente ale specialistilor in psihologie, depresiile care apar in sezonul rece fiind, se pare, declansate de anumite obiceiuri gresite de viata, iar solutia pentru a combate aceste stari de depresie este una simpla, respectiv va fi de ajuns sa renuntati la aceste obiceiuri pentru a va simti mult mai bine si a gusta viata din plin chiar si in anotimpul rece.
1. Dieta bogata in carbohidrati seci, inclusiv cei proveniti din dulciuri, poate genera stari de depresie, organismul fiind supus unor procese serioase de inflamare si suprasolicitat de acest tip de carbohidrati. Zaharul continut in dulciurile incluse la dieta din sezonul rece laolalta cu carbohidratii prezenti in alte produse rafinate oboseste organismul la maximum, de unde si senzatia de moleseala acompaniata de o stare de depresie care va tinde sa devina cronica daca nu se fac schimbari mai sanatoase in plan alimentar.
2. Programul de somn prelungit este la fel de contraindicat organismului feminin la fel ca si privarea de somn, iarna mai toata lumea avand tendinta de a dormi mai mult decat se intampla in sezonul cald. Prea mult insa strica, asa cum ne spun specialistii in psihologie, in sezonul rece fiind recomandat sa se respecte un program normal de odihna pentru a fi asa prevenite starile de depresie specifice acestei perioade a anului.
3. Consumul marit de stimulente precum alcoolul, cafeaua, ceaiul verde si negru si alte stimulente similare de asemenea are un impact negativ asupra sanatatii organismului feminin, iar in plan psihic poate conduce la instalarea depresiei. Puteti combate acest lucru consumand alcool si cafea in portii moderate si marind pana la 2 litri si mai bine consumul de apa plata in fiecare zi.
4. Baile sau dusurile fierbinti, mai ales daca sunt prelungite mai mult decat ar fi necesar, nu genereaza, asa cum se crede, o stare de bine in sezonul rece ci, dimpotriva, se stie ca pot afecta sanatatea tenului si a pielii creand astfel o stare de disconfort care poate conduce la aparitia depresiei. Se recomanda de aceea si in sezonul rece sa se faca bai sau dusuri cu apa potrivit de calda, care nu cauzeaza dezhidratarea accentuata a pielii, si sa nu se prelungeasca durata acestor bai mai mult decat este necesar.
5. Hidratarea repetata peste zi vine in completarea celor mentionate anterior, o piele bine hidratata creand automat o stare de bine si conferind si un plus de incredere in sine, lucru cu siguranta pozitiv pentru combaterea depresiilor din sezonul rece. Pentru hidratare, nu uitati sa alegeti exact ceea ce va recomanda un specialist ca fiind optim pentru tenul si pielea voastra sau ceea ce stiti din experienta ca va ajuta din plin sa va mentineti pielea la niste standarde inalte de sanatate si frumusete.
6. Exercitiul fizic este mai greu de practicat in sezonul rece insa trebuie insistat aici chiar si daca ar fi vorba doar despre niste plimbari zilnice prelungite pe jos. Lipsa de exercitiu fizic in sezonul rece de asemenea se stie de multa vreme ca poate conduce la aparitia depresiilor de unde si recomandarea specialistilor in sanatate sa practicati exercitii fizice cu moderatie pe toata durata acestui sezon.
7. Nu petreceti prea mult timp in casa fara a iesi la aer curat chiar si atunci cand vine frigul deoarece veti risca si in aceasta situatie sa experimentati stari negative. Vitamina D este procesata de catre organism doar prin expunere directa la lumina zilei chiar si atunci cand afara e innorat sau ninge. Organismul vostru va va multumi deci daca veti iesi zilnic timp de macar 1-2 ore la plimbare, iar starea voastra psihica va fi mai echilibrata asa decat daca v-ati petrece toata ziua inchise intre patru pereti.
8. Lipsa de socializare conduce la instalarea depresiilor atat in sezonul rece cat si in orice alt sezon, fiind puternic recomandat fiecarei femei sa isi petreaca putin timp zi de zi in compania prietenilor si/sau a familiei pentru a se evita astfel izolarea de societate, respectiv starile consecvente de depresie. Nu e usor in ziua de azi sa iti faci prieteni noi, dar macar aceia pe care ii aveti vor fi de bun ajutor pentru a va simti mai sigure pe voi si mai puternic integrate in societate.
9. Surprinzator la prima vedere, se pare ca femeile care nu aplica o crema de protectie solara inclusiv in sezonul rece sunt mai predispuse la aparitia depresiei decat cele care folosesc regulat protectie solara, iar specialistii in sanatate va recomanda puternic sa nu uitati nici acest lucru pe timp de iarna, asa fiind si mai bine protejate, si mai frumoase si mai puternice din punct de vedere psihic.
10. Nu in ultimul rand, monotonia vietii de zi cu zi se resimte mai pregnant in sezonul rece si acum este timpul sa incercati lucruri noi, sa faceti schimbari inspre bine ale stilului vostru de viata si, in general, sa preferati diversitatea pentru a combate aceasta monotonie precum si starile de depresie care o acompaniaza. Chiar si daca la o prima vedere nu sunt prea multe de facut cand e frig afara, veti descoperi poate cu surprindere ca exista multe activitati placute pe care le puteti face in sezonul rece, pentru aceasta putand apela si la informatia bogata de pe Internet sau cea furnizata de canalele de media.
Adauga comentariu