eboys Punctul lui de vedere

Punctul lui de vedere :: Violul si cauzele sale ascunse

Punctul lui de vedere :: Violul si cauzele sale ascunseViolul in lumea moderna cunoaste o sumedenie de forme, unele cuprinse deja in corpul textelor legale si putand fi deci pedepsite corespunzator, iar altele situate la limita legii sau chiar nelistate sub aceasta infractiune grava, temuta deopotriva de victime cat si de agresori.

Barbatii, in majoritatea cazurilor, sunt cei care savarsesc aceasta infractiune fie asupra femeilor, fie asupra altor barbati sau a minorilor. Femeile sau minorii de asemenea se pot face vinovati de viol, dar cazuistica este prea saraca aici si barbatii conduc detasat la acest capitol.

Din punct de vedere strict legal, violul este o forma de asalt prin care o persoana forteaza o alta persoana sa aiba raporturi sexuale fara voia sa. Este privit de lege ca o infractiune foarte grava, cu substrat sexual, dar nu si ca o infractiune care sa trimita automat la conotatii mult mai profunde, dar si mai grele in ce priveste pedeapsa de aplicat.

Daca insa se ia in considerare si aspectul psihologic al acestei probleme, atunci vom descoperi ca violul este in egala masura si o forma de dominare brutala a victimei, adica aplicarea violentei sau a fortei fizice asupra unei alte persoane cu scopul de a ii anula partial sau complet demnitatea si statura sa morala de la un moment dat. Acest lucru nu mai este pedepsit de lege, iar victimele violului trebuie sa se descurce cum o da domnul cu recuperarea lor in plan mental si social.

Este insa adevarat si faptul ca legislatorii au prevazut o pedeapsa maxima destul de usturatoare pentru cei care savarsesc un viol, iar acest lucru a condus automat si la scaderea numarului de violuri la nivel national desi cetatenii din anumite judete ale tarii (Iasi, Gorj, Vaslui) nu ar spune deloc ca lucrurile ar sta chiar astfel. Cu toate acestea, violul continua sa reprezinte o infractiune care inca nu este bine incadrata din punct de vedere legal si care are implicatii dsevastatoare asupra victimelor sale.

Unii dintre cei care au lucrat cu victimele violurilor si care inteleg foarte bine atat problemele de natura legala si/sau medicala cat si pe cele de natura morala afirma raspicat faptul ca violul este mai putin o agresiune de tip sexual si mai mult o agresiune de tip terorist si criminal, care se rasfrange nu doar asupra victimei, dar si a familiei sale si, in ultima instanta, a intregii comunitati, atacatorul/atacatorii lovind practic in siguranta tuturor prin fapta sa deosebit de grava.

Multi dintre cei care savarsesc un viol nici macar nu ating orgasmul sexual, o dovada in plus a faptului ca violul are conotatii profunde, altele poate decat cele de natura sexuala. E drept, unii violatori isi agreseaza victimele pe fond clar sexual, si aceasta este situatia violurilor petrecute in familie sau unde victima este cunoscuta de mai multa vreme de catre atacator, dar in alte cazuri lucrurile sunt diferite, iar implicatiile ne trimit pe toti in pesterile Epocii de Piatra, unde nu exista nici lege si nici tocmeala.

Violul, prin natura sa, este o agresiune care anuleaza practic atat existenta legii de orice fel cat si conceptul de stat de drept sau de civilizatie cu toate ramificatiile sale, iar cei care savarsesc in mod constient si fara nici o frica aceasta infractiune sunt fara doar sau poate fiinte puternic anti-sociale, capabile la fel de usor, in niste conditii prielnice, sa detoneze o bomba intr-o scoala plina de copii sau sa otraveasca sistemul de alimentare cu apa al unui intreg oras.

In Romania, lipsa de preocupare reala fata de aceasta problema de ordin national a facut posibil ca de-a lungul anilor numarul cazurilor de viol asupra minorilor sau a violurilor cu grad crescut de violenta sa nu scada simtitor, astfel incat, mai recent, unii romani au inceput sa isi faca de cap si prin strainatate, violand la intamplare din aceeasi dorinta de dominare a unei situatii care le era, se pare, defavorabila la momentul respectiv, adica lovind direct in siguranta cetatenilor din statele europene respective pentru a-si mai potoli astfel frustrarile si gradul mare de nemultumire.

Trecem printr-o perioada de regres economic, problemele de tot felul se inmultesc treptat si este de asteptat ca si numarul violurilor sa creasca in anii care vor veni in mod exponential. Populatia trebuie totusi informata si prevenita si asupra acestui risc, iar cetatenii romani ar trebui sa inteleaga cu totii faptul ca frustrarile si lipsurile sau umilintele venite din partea celor puternici nu se rezolva daca iti reversi furia asupra celor fara aparare, complicand astfel si mai rau lucrurile.

Pentru a preveni multumitor infractiunile de viol este bine ca, pe langa activitatea specifica a fortelor de ordine, sa se urmareasca mai atent de catre intreaga comunitate acele persoane care incearca sa domine teritorial si ilegal o anumita comunitate, fie vorba chiar si de scara unui bloc de locuinte sau de discoteca comunala, pentru ca exact aceste persoane sunt si cei care vor putea savarsi mai usor un viol in perioadele de declin economic sau atunci cand frustrarea populatiei, a dansilor inclusiv, atinge cote maxime.

Nu toata lumea beneficiaza de roadele educatiei temeinice, dar cu siguranta toata lumea poate intelege ca violul este una dintre formele cele mai josnice de razbunare la care poate apela o fiinta umana si ca, tocmai din aceasta cauza, a savarsi un viol te poate trimite nu doar la penitenciar pentru ani buni de zile, dar te si scoate definitiv din randul celor care se pot numi oameni fara a se crispa instinctiv la gandul faptelor lor savarsite in trecut.

foto Northfoto

Lucian Braca

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu