Paradoxal, in Franta, tara care a promovat dintotdeauna diversitatea culturala, dar si excentricitatea in plan vestimentar se interzice incepand cu 11 aprilie 2011 portul voalului traditional (niqab, hijab) pentru femeile de religie musulmana. Nu e deocamdata sigur daca lucrurile vor si ramane astfel pentru multa vreme, dar e cert faptul ca autoritatile franceze au pus gand rau acestui obiect vestimentar cu o lunga traditie in cultura estica a Islamului.
Ca raspuns la hotararea luata unilateral de catre liderii lor politici, francezii au protestat in valuri consecutive alaturi de populatia imigranta musulmana impotriva interzicerii acestei piese de vestimentatie, iar unele femei chiar au adoptat niqabul ca parte componenta a stilului lor vestimentar desi ele nu sunt de religie mahomedana. Mai incisive au fost insa frantuzoaicele care si-au expus intentionat picioarele lor frumoase, purtand fuste mini si un voal tip niqab pe fata, tocmai pentru a demonstra faptul ca nu voalul de fapt poate deranja sau incita trecatorii ci mai degraba nuditatea, adica expunerea "indecenta" in public.
Daca politicienii francezii care au decis acest lucru ar fi studiat mai atent chiar traditiile vestimentare ale propriei lor tari sau ale Europei in general, ei ar fi putut descoperi cu surpriza faptul ca voalul pentru fata este purtat de secole si in Vest, unde a aparut mai des pe la ceremoniile funerare, acoperind chipul indoliat al vaduvelor, dar si pe la multe evenimente mai vesele, unde femeile timpului doreau fie sa isi protejeze anonimatul, fie sa sporeasca misterul si senzualitatea vestimentatiei lor prin ascunderea partiala a fetei danselor.
Istoric, voalul european isi trage radacinile direct din riturile funerare antice egiptene unde femeile purtau un val pe chip pentru a imita astfel pe marea zeita Isis, care a procedat, se crede, in acest mod atunci cand si-a jelit sotul pierdut, pe Osiris. In Islam, voalul este purtat insa din considerente morale, astfel putand fi protejata mai eficient curatenia vietii de familie si puritatea femeii, dar se prea poate ca, in realitate, si in Islam voalul sa fi patruns tot pe filiera egipteana odata cu integrarea vechilor egipteni in cadrul noii religii a profetului Mohamed.
Fie ca se numeste niqab, fie ca i se spune altfel, voalul acesta are si o alta functie buna pentru femei, alaturi de aceea de promovare a curateniei spirituale, respectiv indeplineste si un rol foarte eficace de protejare a tenului feminin de soare sau de praf, stiut fiind faptul ca femeile din lumea araba reusesc sa isi pastreze un chip placut si bine intretinut chiar si in absenta machiajului sau a cremelor protectoare. A le vaduvi deci pe aceste femei de voalul lor inseamna si a le condamna tenul la o imbatranire prematura, deoarece religia le interzice apelul la produsele cosmetice in public.
Poate ca acesta sa fie motivul real al interzicerii niqabului in Franta, respectiv o crestere a vanzarilor de produse cosmetice catre segmentul de piata reprezentat de femeile de religie mahomedana, iar daca nu e asa atunci vanzarile tot or sa creasca deoarece vrand-nevrand femeile acestea tot vor trebuie sa isi protejeze cumva chipul de soare sau de praf, iar cosmeticele de calitate sunt de departe cea mai buna alternativa la portul voalului. Probabil va fi nevoie de o gama noua de cosmetice special destinata lor, dar francezii sunt oricum cei mai buni la produsele de infrumusetare asa ca de ce sa nu-si creasca ei vanzarile si pe aceasta cale inedita.
Intrucat Franta nu este singura tara europeana unde se intentioneaza punerea sub interdictie a niqabului, se asteapta pe viitor ca si alte vecine ale Frantei sa procedeze similar mai ales daca francezii vor si dovedi ca pot implementa astfel de masuri riscante fara a-si supara simpatizantii politici si fara a declansa mari revolte populare. Femeile de religie musulmana vor fi deci nevoite sa inghita galusca mai peste tot in Europa si sa se conformeze deciziilor politice sau sa se intoarca sa traiasca in tarile lor de origine unde voalul se poate inca purta in mod legal.
Europencele insa nu par dispuse sa renunte atat de usor la lupta si ele se vor afla alaturi de musulmani pentru a convinge politicienii francezi sa renunte la decizia lor pripita si complet anacronica. In plus, este foarte posibil ca marile case de moda din Europa sa promoveze printre propunerile lor vestimentare si variante moderne ale niqabului care sa prinda foarte usor deopotriva la musulmane si la occidentale, lansand astfel o cale alternativa de protejare a tenului prin apelul la materiale textile si nu neaparat la produse cosmetice de lux.
Este vorba despre o batalie aflata abia la inceput din care probabil vor iesi invingatori politicienii, dar platind probabil un pret destul de mare pentru aceasta masura legislativa care cade ca nuca in perete intr-o perioada cand relatiile Uniunii Europene cu lumea araba sunt si asa destul de tensionate.
Bine ar fi ca din toata aceasta mare confuzie sa reiasa si unele avantaje de ordin practic precum un nou trend in moda internationala sau o intelegere mai profunda a functiei voalului de fata in cadrul comunitatii arabe pentru ca altfel este vorba doar despre o masura abuziva care ne ameninta libertatea noastra a tuturor, putand fi continuata si cu altele care sa loveasca si in libertatile majoritarilor si nu neaparat in cele ale unei minoritati religioase, foarte pitoreasca altfel prin vestimentatia sa de tip feminin.
foto Northfoto
Adauga comentariu