eboys Punctul lui de vedere

Punctul lui de vedere :: Diafragma, plusuri si minusuri pentru contraceptie

Punctul lui de vedere :: Diafragma, plusuri si minusuri pentru contraceptieDiafragma este una dintre cele mai vechi metode de contraceptie, inca utilizata pe scara destul de larga de catre femei datorita eficientei sale crescute, in special in prezenta unui spermicid de calitate.

Adolescentele si tinerele femei nu apeleaza mai deloc la diafragma desi este recomandata si pentru aceasta categorie de varsta, ele trebuind sa isi depaseasca retinerile si sa invete alaturi de o persoana cu experienta sau un medic cum se introduce corect diafragma si de asemenea in ce cantitate si cum anume se aplica si spermicidul.

O diafragma introdusa ca la carte poate fi purtata chiar si pentru un interval de 24 de ore fara nici o problema, dar trebuie initial probata si testata pentru a se potrivi exact trupului persoanei care va folosi acest mijloc de contraceptie.

Diafragma poate fi spalata cu apa calduta si sapun dupa utilizare, iar dupa ce se va usca trebuie inspectata intotdeauna pentru a se depista eventuale fisuri sau gauri care sa o faca complet inutilizabila pe viitor.

Recomandat pentru toate femeile care folosesc diafragma este sa se prezinta la controlul ginecologic periodic si cu acest dispozitiv pentru a se verifica daca mai este eficienta, daca se aplica in mod corect si daca spermicidul utilizat nu aduce riscuri pentru sanatatea femeii.

Unele lubrifiante nu se impaca deloc bine cu diafragma, in special cele care contin ulei si petrol trebuind sa fie complet evitate. Exista si lubrifiante compatibile cu diafragma, iar acestea va pot fi recomandate de catre orice farmacist cu experienta.

Eficienta diafragmei ca mijloc de contraceptie este foarte ridicata, depasind adesea un procent de 80% pentru produsele mai ieftine si deseori trecand de 95% pentru diafragmele de cea mai buna calitate. Daca se spala si se depoziteaza in conditiile cerute de producator, diafragma poate fi utilizata pe termen destul de mare (1-2 ani de zile) si este una peste alta o varianta convenabila din multe puncte de vedere.

Din pacate, diafragma cere si o mana sigura de fiecare data cand este introdusa in vagin, nu putine fiind femeile care au ramas gravide sau au riscat acest lucru deoarece s-au grabit atunci cand si-au aplicat diafragma. Exista reguli foarte simple si clare de respectat aici, dar graba si neglijenta vor putea strica totul intr-o clipita.

Femeile care poarta diafragma pentru multa vreme si nu o alterneaza cu alte mijloace eficiente de contraceptie pot risca aparitia unor infectii urinare, existand suficiente cazuri care sa probeze acest lucru. In special atunci cand se amana golirea vezicii, riscul de infectie creste si femeile ar trebui sa urineze la timp atunci cand poarta diafragma pentru a diminua cu mult riscul contractarii unei infectii urinare.

Diafragma previne cu succes sarcina, dar nu este mai deloc eficienta impotriva bolilor cu transmitere sexuala si de aceea ar trebui alternata in anumite situatii cu alte mijloace de contraceptie mai sigure si din acest punct de vedere. Diafragma si prezervativul folosite impreuna pot preveni insa si multe boli cu transmitere sexuala.

Pentru femeile tinere, diafragma ar trebui avuta in vedere macar ca un fel de curiozitate daca nu pentru eficienta sa crescuta in ce priveste contraceptia. Este oricum o alternativa mult mai ieftina la altele de pe piata, nu intotdeauna accesibile tuturor femeilor si poate nici atat de eficiente ca si diafragma.

Medicul ginecolog sau o femeie cu experienta pot apoi invata adolescentele si tinerele cum sa foloseasca adecvat o diafragma astfel incat si acest mijloc de contraceptie sa se afle mereu la indemana lor, mai ales daca se decid pentru o viata de cuplu de lunga durata.
 
Diafragma ramane deci un mijloc excelent de contraceptie si nu ar trebui privita de nimeni nici ca un produs demodat si nici ca o forma de contraceptie adresata mai degraba femeilor de varsta mijlocie decat celor tinere. Este cu siguranta mai practic sa privesti lucrurile astfel decat sa iti risti sanatatea si viitorul cu pilule din surse incerte sau cu spermicide "de lux".

foto Northfoto

Lucian Braca

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu