Depresia prin chiar simptomatologia sa este un fenomen caracterizat prin pierderea sau scaderea interesului fata de viata, persoanele suferinde retragandu-se adesea intr-un iad interior de unde pot iesi vindecati sau nu in functie de motivatiile de profunzime pe care reusesc sa le gaseasca odata cu trecerea vremii.
Femeile experimenteaza starile de depresie aproape de doua ori mai des decat barbatii, dar reusesc de multe ori sa si depaseasca cu bine aceste stari deoarece motivatiile lor pozitive sunt inradacinate in aspectele practice ale vietii si nu cele teoretice de tip existential, asa cum este cazul la barbati.
Cauzele declansarii unei stari depresive de asemenea difera de la femei la barbati, de regula femeile avand o cadere psihica in urma unor evenimente tragice sau a aparitiei unor obstacole majore in viata lor pe cand la barbati este deseori vorba despre cauze de natura psihologica, ei devenind depresivi in principal pentru ca nu reusesc sa se conformeze cu brio unui ideal uman anterior fixat tot de catre dansii.
Tot la barbati starile depresive sunt deseori insotite de comportamente violente, de agresivitate fata de familie si societate precum si de o stare generala de nepasare, ei nestiind practic cum sa mai reactioneze normal in situatii de viata cunoscute si ajungand sa se manifeste complet aberant indiferent de nivelul lor de educatie sau de tipul specific de personalitate.
Un barbat inclinat catre comportamente violente va fi aproape matematic si o persoana marcata de o stare puternic depresiva sau aflata in pragul depresiei, iar prezentarea sa la medicul specialist ar trebui sa se intample cat mai repede deoarece astfel de conditii de sanatate tind sa se accentueze intr-un ritm alert atunci cand sunt neglijate si lasate sa se vindece "de la sine".
De multe ori nici familia astfel afectata si nici suferinzii in sine nu vor fi capabili sa faca vreo conexiune intre cresterea manifestarilor violente si problema de fond a bolnavului, respectiv depresia sa de tip psihopatologic si din aceasta cauza pot trece chiar si ani de zile pana ce altcineva in sfarsit sa poata interveni si sa aduca o schimbare in bine atat pentru bolnav cat si pentru familia sa.
Alcoolul, stupefiantele, depravarea sexuala (infidelitatea) sau aruncarea banilor la jocurile de noroc sunt cai "non-violente" de manifestare a depresiei cronice care insa afecteaza la fel de tare viata de familie si sanatatea mentala a persoanei suferinde si necesita de asemenea consiliere medicala pentru a fi curmate din radacina si inlocuite cu comportamente ceva mai constructive.
Cresterea alarmanta a cazurilor de violenta si abuzuri in familie raportata inca din 2010 de catre diverse foruri din tara noastra indica fara indoiala si o prezenta mai accentuata a starilor depresive la cetatenii romani, dar nimeni nu a facut pana pana acum vreo legatura intre aceste doua aspecte, care sa permita ulterior si prevenirea mai buna a cazurilor de violenta domestica.
Deloc surprinzator pentru situatia grava din ultima vreme, in Romania interventia comunitatii medicale pentru prevenirea inmultirii cazurilor de depresie este aproape nula desi specialistii au la indemana mijloace foarte eficiente de comunicare puse la dispozitia lor de presa, de canalele de televiziune sau de retelele medicale locale prin care macar sa isi faca auzite opiniile avizate daca nu si sa declanseze campanii medicale de o anvergura mai mare.
Trebuie inteles pana la urma faptul ca depresia si violenta domestica sunt strans legate intre ele, iar barbatii pot fi deopotriva victime si calai in conditiile in care nimeni nu face nimic pentru a preveni eficient mai intai starile depresive si abia apoi actele de violenta casnica, generate de multe ori exact de neglijarea problemelor de natura psihopatologica a cetatenilor din Romania.
Oamenii vor incerca, nici vorba, sa gaseasca si singuri cai utile de rezolvare a problemelor lor de tip familial, ba unii chiar se vor si prezinta din timp la medicul specialist insa asemenea cazuri sunt multe prea rare si de aceea este obligatorie interventia factorilor medicali de decizie pentru a nu se lasa chiar totul pe umerii fortelor de ordine si de siguranta publica, care si asa sunt suprasolicitate cu lupta contra coruptiei si o rata a criminalitatii in crestere.
In tarile vestice exista deja implementate programe foarte bune de recuperare a barbatilor violenti si depresivi care suplimentar mai au si alte probleme cu alcoolul, drogurile sau dependenta de sex, iar rezultatele pentru acestia sunt cu atat mai pozitive cu cat alaturi de dansii se afla mereu si unul sau mai multi membri ai familiei/prieteni apropiati care sunt dispusi sa isi sacrifice timpul pentru insanatosirea lor.
Si la noi s-ar putea proceda intr-un mod similar nefiind vorba despre mari investitii ci doar de o preocupare mai marcata a medicilor pentru sanatatea publica. Sa asteptam deci sa ii vedem pe acestia mai ales la treaba pentru ca pana la urma unii dintre dansii isi mai castiga painea si din fondurile publice si ar trebui sa ofere si ceva rezultate bune, mai putin daca or suferi si dansii de depresie si prefera violenta verbala in locul unei terapii adecvate.
foto Northfoto
Adauga comentariu