eboys Punctul lui de vedere

Infertilitatea este prezenta constant la persoanele care adopta un stil de viata haotic!

Infertilitatea este prezenta constant la persoanele care adopta un stil de viata haotic!Lipsa de fertilitate poate fi cauzata de factori genetici sau de diverse afectiuni neprevazute, rezultat al unor intamplari sau accidente nefericite, dar procentul cel mai mare de femei incapabile sa conceapa bebelusi sanatosi se regaseste la persoanele cu un stil de viata haotic, care nu respecta inca din adolescenta regulile simple de viata si alimentare care sa le permita mentinerea sanatatii in parametri normali, adica un cadru optim pentru conceperea ulterioara de copii.

Conform statisticilor din prezent, foarte multe femei renunta din cauze diverse sa faca un copil mai inainte de a se apropia de varsta de 30 de ani, ratand astfel o perioada propice pentru conceperea de bebelusi, atunci cand sanatatea lor este inca la cote superioare. Dupa varsta de 30 de ani, sansele de a naste un copil sanatos sunt stiintific mai mici si de asemenea si fertilitatea este in scadere comparativ cu femeile de varsta mai tanara, adica cele aflate intre 20-28 de ani.

Diverse probleme de sanatate ale ovarelor, dezechilibre de naturala hormonala precum si prezenta altor boli de-a lungul vremii slabesc simtitor sistemul imunitar al femeilor adulte, pentru acestea sansele de a concepe fiind mai reduse mai ales atunci cand stresul si alegerile nesanatoase in plan alimentar si de viata isi fac simtita si acestea prezenta.

Multi factori de risc pot conduce in timp la lipsa de fertilitate, pe primele locuri situandu-se totusi aceia binecunoscuti de multa vreme inclusiv de catre femeile de rand, care isi asuma chiar si asa riscurile si continua sa traiasca cum le place si nu asa cum li se recomanda de catre medici:

1. Varsta este primul si cel mai puternic factor de risc pentru scaderea fertilitatii, asa cum aratam si mai sus, fiind recomandat sa se conceapa bebelusi mai inainte de a se implini 30 de ani si nu dupa aceea.

2. Fumatul in exces scade de asemenea simtitor fertilitatea la femei, alaturi de consumul de alcool putand conduce in timp la imposibilitatea conceperii de copii sau, in cel mai "fericit" caz, la nasteri premature, avorturi spontane sau bebelusi cu probleme de sanatate serioase.

3. Stresul vine pe locul imediat urmator, cercetari de data foarte recenta aratand cat de negativ poate fi impactul stresului asupra fertilitatii la femeile de toate varstele. Din acest motiv, se recomanda cu tarie ca, in perioadele de maxima fertilitate, sa se evite constant stresul si, suplimentar, sa se identifice si metode utile de relaxare care sa permita diminuarea stresului la cote tolerabile pentru cresterea fertilitatii, dar si a starii de bine in general.

4. Alimentatia nesanatoasa este un alt factor de risc pentru fertilitate la femei, multe dintre alimentele de pe piata punand serios in pericol nu doar fertilitatea, dar si sanatatea unei femei capabila de reproducere sexuala. Sunt de evitat astfel alimentele cu efect inflamator, sarea si zaharul in exces, grasimile si orice alimente care cresc nejustificat apetitul alimentar si conduc la cresterea greutatii corporale.

5. Lipsa de miscare fizica, dar si excesul de exercitiu fizic sunt la fel de nocive pentru sanatate si fertilitate, femeilor fiindu-le recomandat sa practice sport, dar de placere si nu in exces. Astfel, mersul pe jos pe distante mai mari, alergarile usoare, sporturile in aer liber si exercitiul la sala pe perioade moderate de timp sunt de ajuns pentru a ajuta o femeie sa se mentina in forma si sa isi pastreze fertilitatea la cote normale.

In rare situatii, medicul specialist poate prescrie si tratamente de fertilitate, dar numai atunci cand se depisteaza anumite probleme de natura hormonala sau de alta natura care pot fi eliminate in urma unui tratament riguros, in restul cazurilor femeile fiind direct responsabile pentru ingrijirea atenta a propriului organism si asumarea unui stil de viata sanatos.

A avea un copil sanatos este posibil si de dorit chiar si atunci cand se mai intampina unele obstacole, dar numai daca aveti grija de voi si va doriti din tot sufletul sa concepeti un bebelus normal, in caz contrar riscurile pe care vi le asumati in mod voit si constient putand avea repercusiuni greu de prevazut atat asupra fertilitatii voastre cat si a sanatatii copilului, in eventualitatea in care acesta se va si naste.

 

Lucian Braca

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu