Conform unui studiu recent intreprins de un grup de savanti de la prestigioasa Universitate Laval din Canada, activitatile de tip intelectual conduc automat la o crestere a necesarului zilnic de calorii.
Pentru femei, activitatea profesionala desfasurata in fata calculatorului, munca de cercetare si educatie sau alte activitati care implica un efort intelectual crescut aduc implicit si o crestere a apetitului alimentar, femeile din aceste categorii profesionale riscand sa se ingrase peste masura din cauza profesiei pe care o exerseaza si trebuind din acest motiv sa ia masuri preventive pentru a mentine un bun control asupra greutatii lor corporale.
In sezonul rece, riscul de a castiga kilograme in plus este dublu fata de alte perioade ale anului pentru femeile intelectuale, acum mesele mai bogate in grasimi si lipsa de exercitiu fizic contribuind suplimentar la cresteri necontrolate in greutate care vor afecta in timp sanatatea si starea de bine a acestor femei care folosesc mai mult mintea si mai putin trupul pentru a-si duce la bun sfarsit sarcinile lor profesionale.
Cauzat de un stres mai ridicat care apare pe durata desfasurarii activitatii profesionale sau de alti factori, apetitul alimentar ridicat al femeilor care isi castiga existenta gandind mai mult decat alte categorii de femei se poate regasi si in valorile fluctuante ale nivelului glucozei din sange, nu intamplator in popor spunandu-se ca matematicienilor le plac foarte mult dulciurile, savantii confirmand faptul ca persoanele care depun eforturi intelectuale mai mari dezvolta si un apetit aparte pentru dulciuri, dar si mancaruri bogate in carbohidrati si/sau grasimi.
Pentru femeile intelectuale, semnalele de alarma trase de studiul canadienilor ar trebui luate serios in considerare, fiind foarte util sa se alterneze sedintele de munca intelectuala cu ceva miscare si un consum marit de lichide, in acest fel apetitul alimentar putand fi diminuat la cote normale. Suplimentar, este de asemenea indicat sa se serveasca mai multe gustari frugale si sanatoase intre mese si portii obisnuite la mesele zilnice decat sa se consume mese copioase la finalul programului de lucru, si in acest fel apetitul putand fi tinut bine sub control.
Sarbatorile de iarna se apropie cu mese bogate in calorii, iar daca v-ati obisnuit deja sa mancati mai mult decat ar fi normal, e timpul sa faceti si niste schimbari in plan alimentar, de Sarbatori putand consuma cate putin din toate, dar fara a face excese. Acest sfat este de altfel valabil pentru toata durata sezonului rece cu atat mai mult cu cat veti avea ceva timp liber la dispozitie, suficient cat sa va reevaluati obiectivele de control a greutatii corporale si sa incepeti astfel noul an cu o dieta mai sanatoasa si obiceiuri alimentare mai bune decat in anul care tocmai se incheie.
Adauga comentariu