Saritul coardei este un exercitiu foarte util pentru intretinerea corporala si poate fi practicat in siguranta mai ales de catre adolescente si femeile tinere, care pot astfel sa arda calorii cu nemiluita in cadrul unor scurte sedinte de miscare fizica, de doar 10-15 minute.
Exercitiile de sarit coarda sunt benefice nu doar pentru slabit, dar ajuta mult si la recapatarea unor forme armonioase ale trupului deoarece reusesc sa puna in miscare toate grupele majore de muschi, stimuland in acelasi timp si activitatea la nivel cardiovascular.
Pentru a practica cu placere si in maxima siguranta saritul coardei, este nevoie totusi de unele masuri minime de prevenire a accidentelor, pentru aceasta specialistii in fitness recomandandu-ne urmatoarele:
– inainte de a incepe exercitiile propriu-zise de sarit coarda, incalziti bine intregul corp prin scurte exercitii de mobilitate;
– potriviti lungimea coardei aleasa de voi la dimensiunile trupului si nu va zgarciti cand va procurati coarda de la magazin ci alegeti doar ce e mai bun;
– in comert exista si unele coarde de sarit prevazute cu greutati la capete, care pot fi atasate sau nu, la voia voastra, iar aceste greutati pot aduce un plus de performanta pentru sportivele mai avansate;
– nu schimbati setul de exercitii ales doar pentru a evita plictiseala deoarece asemenea exercitii sunt special gandite pentru a solicita ideal si treptat toata musculatura;
– initial, preferati doar sariturile simple si ceva mai lente, care sa va poata oferi o constanta optima pe viitor;
– nu fortati trupul cu saritul coardei, dar nici nu va lasati prada lenei, cele minimum 10 minute acordate zilnic acestei activitati trebuind sa fie speculate la maximum.
Saritul coardei se face nu dupa niste reguli foarte stricte, ci este permis si chiar incurajat un tempo personal, asa cum se considera de cuviinta, cu timpul putand sa fie crescuta frecventa sariturilor si durata exercitiilor, dar nu imediat ci progresiv pentru a acomoda bine corpul la asemenea solicitari totusi deosebit de intense.
Dintre practicile de saritul coardei cele mai populare, ati putea prefera si urmatoarele seturi de exercitii, care pot fi combinate in cadrul mai multor sedinte puncte de pauze sau pot fi folosite in sedinte separate de exercitii:
1. Saritul coardei din alergare
Alergand pe loc, ca la alergarile usoare in aer liber, rotiti coarda si sariti alternand pasii pe masura ce faceti o noua rotatie.
2. Saritul coardei de pe loc
Saritura clasica la coarda, cu picioarele apropiate si salturi moderate la fiecare trecere a coardei pe sub picioare.
3. Saritura intr-un picior
Este destinata avansatilor si se va practica doar dupa ce se stapanesc bine primele doua metode. Se sare coarda de pe loc, sarind intr-un singur picior, la alegere. Atentie, nu se schimba piciorul in cadrul aceleiasi sedinte ci in sedinte separate.
4. Saritura in revers
Se invarte coarda in sens invers, dinspre inainte inspre inapoi si se practica exercitiile de sarit fie de pe loc, fie din alergare usoara. Este de asemenea o practica adresata exclusiv avansatilor.
5. Saritura cu bratele incrucisate
Alternativ se sare coarda normal si imediat apoi cu bratele incrucisate, marindu-se astfel simtitor dificultatea exercitiului. Este o saritura foarte dificila, care nu va arde suplimentar mai multe calorii si care poate fi lasata deoparte daca nivelul sau de dificultate este prea ridicat
Pentru avansati, exista multe alte seturi utile de exercitii de saritul coardei, dar acestea pot fi de folos mult mai tarziu, atunci cand plictiseala si rutina pot impieta asupra obiceiului bun de practicare zilnica de astfel de exercitii fizice. Intr-o prima faza este insa recomandata familiarizarea cu coarda de sarit, nefiind deloc usor sa se deprinda chiar si salturile simple, doar acesta lucru putand sa necesite pana la o intreaga saptamana pentru a se inregistra la final niste rezultate bune.
Inca o data, va amintim, la final, sa va incalziti foarte bine corpul pentru a va pregati sa sariti coarda, fiind si aceasta rutina deosebit de utila pentru sanatatea si forma voastra fizica. Exercitiile de incalzire se bazeaza de regula pe mobilitate si stimularea activitatii cardiace, astfel de seturi de exercitii de incalzire putand sa le gasiti chiar aici, in sectiunea Sport a revistei Egirl sau consultand Internetul pentru sugestii la fel de bune. Mult succes!
Adauga comentariu