Iata cateva situatii medicale foarte des intalnite in care trebuie sa reactionezi repede pentru a reduce si preveni agravarea traumei. De cele mai multe ori primul ajutor salveaza viata victimelor, de aceea este important sa stii ce ai de facut in astfel de situatii si sa actionez repede si corect.
Craniul are rolul de a proteja creierul, iar constructia osoasa a capului face ca de cele mai multe ori loviturile sa nu afecteze decat superficial aceasta parte a corpului. Cu toate acestea, daca loviturile sunt puternice, atat capul, gatul, spatele cat si tesuturile moi ale fetei si din interiorul capului pot fi grav afectate. Daca persoana afectata este inconstienta, cere ajutorul Serviciului Medical de Urgenta. In cazul in care observi ca zona lovita sangereaza, trateaz-o ca pe o taietura obisnuita, insa nu muta si nu scutura victima, deoarece pot exista rani interne. Un cucui poate fi tratat simplu cu gheata, insa nu strica sa mergi si la medic pentru o consultatie. In orice caz, nu trebuie sa lasi victima singura, mai ales in cazul in care doarme. Ramai in apropiere si trezeste persoana afectata la fiecare trei patru ore. Pune-i intrebari simple de fiecare data cand o trezesti, pentru a te asigura ca nu i-a fost afectat creierul (ca in cazul comotiilor cerebrale, de exemplu). Daca victima se comporta ciudat, are pierderi de memorie, lesina, vomita, se plange de greata si ameteala, trebuie sa chemi neaparat un medic.
Ranile deschise, in care pielea este vizibil ranita si exista sangerare (taieturi, intepaturi, zgaraieturi), necesita ingrijiri imediate, pentru a preveni infectiile. Plaseaza direct pe rana un pansament steril sau un material textil care nu lasa scame si stii cu siguranta ca este curat si preseaza pentru a opri sangerarea. Spala cu apa si sapun zgaraieturile si taieturile mici, apoi unge cu putin unguent cu antibiotic sau cu crema de galbenele si pune un plasture deasupra. Niciodata nu spala si nu aplica unguent sau spirt pe o rana deschisa adanca, mare sau care sangereaza intens. In cazul in care in rana se afla un obiect, nu incerca sub nici o forma sa-l scoti, deoarece poti inrautati lucrurile. Pentru ranile profunde nu poti face decat sa chemi de urgenta un medic, iar intre timp poti incerca sa opresti sangerarea folosind un garou sau un cordon aplicat mai sus sau mai jos de rana. Mai sus daca este vorba despre o rana la picior de exemplu si mai jos daca este vorba despre o mana ranita.
Chiar si acasa risti sa te otravesti, fie cu monoxid de carbon sua pesticide, fie cu produse pentru curatenie in cazul celor mici mai ales, fie din cauza unor intepaturi de insecte. Daca persoana si-a pierdut cunostinta apeleaza de urgenta medicul. Pana la sosirea lui, incearca sa afli ce substanta a provocat intoxicatia, ce cantitate a ingerat victima si cat timp a trecut de la ingerare. Daca esti prezent in momentul in care se produce otravirea, nu astepta pana la aparitia simptomelor pentru a chema doctorul. Cere imediat ajutor specializat si nu incerca sa ii dai victime medicamente sau sa ii induci voma. De asemeni, persoana afectata nu trebuie sa manance sau sa bea nimic pana nu primeste acordul medicului.
Rareori se intampla ca cineva sa se ince cu adevarat. Cand unei persoane i se intampla asta, nu poate tusi cu putere, nu poate respira sau vorbi si fata i se invineteste. Cere ajutorul personalului medical specializat. Daca persoana afectata are peste un an, apleac-o catre in fata si loveste-o de cinci ori intre omoplati folosind palma. Daca aceasta metoda nu functioneaza, stai in spatele victimei si pozitioneaza un pumn deasupra buricului sau. Prinde-ti cu putere pumnul cu cealalta mana si preaseaza cu ajutorul mainilor tale astfel pozitionate, tragand persoana repsectiva catre tine si putin in sus, spre coaste. Repeta de cinci ori aceasta manevra denumita Heimlich, la intervale mai mici de o secunda. Daca esti singur si te ineci, incearca sa faci o manevra similara cu mainile sau chiar presandu-ti abdomenul de ceva dur, precum blatul de bucatarie. Nu incerca sa bei apa sau sa-i dai apa cuiva care se ineaca. Desigur, daca nu obtii nici un rezultat cu aceste actiuni, cheama cat mai repede un medic.
Adauga comentariu