Peste doar cateva zile se sarbatoreste Pastele, Invierea Domnului. Pentru a fi in ton cu perioada, va invitam astazi intr-o calatorie prin Europa pentru a descoperi lucruriu inedite despre sarbatoarea pascala.
In cateva regiuni din Germania, de Pasti se da foc la bradul de Craciun. Astfel, locuitorii de acolo marcheaza inceputul primaverii. Acum mai multi ani, tot Germania era obiceiul impodobirii unor ramuri sau copacei mici cu oua colorate.
In Grecia, Pastele trebuie neaparat sa fie insotit de cat mai mult zgomot pentru ca spiritele rele si fantomele sa fie alungate. Indiferent ca e vorba de sticle de sampanie, dinamita sau diverse vase din ceramica, se crede ca zgomotul alunga raul dintre oameni si aduce noroc si belsug.
Tot pe taramurile elene, de Pasti se mananca o paine speciala, denumita painea lui Iisus. Aceasta este facuta, de obicei, din aluat simplu, in centru are marcata o cruce, iar marginile sunt decorate cu diverse ornamente sub forma de oua.
Specific Poloniei este mielul pregatit in totalitate din unt. Numit Baranek Wielkanocny, el se pune intr-o tava, iar de jur imprejur se pun frunze verzi, pentru a marca venirea primaverii.
In estul Olandei, locuitorii satelor aduna lemne uscate cu cateva saptamani inainte de Pasti, iar in ziua sarbatorii le dau foc. Se crede ca satul cu cel mai mare foc de tabara va fi cel mai imbelsugat si mai prosper din regiune.
Bulgarii, dupa ce sfintesc ouale, ingroapa cate unul in vie, aratand astfel ca se despart de necazurile si problemele din anul anterior. Mai mult, in Noaptea de Inviere, fiecare sparge de zidurile bisericii cate un ou.
In dimineata primei zile de Pasti, in Franta, copiii se trezesc si incep sa caute ouale ascunse de parinti prin casa, curte, gradina. Se crede ca cel care va gasi cele mai multe va avea mult noroc in anul respectiv.
Tot in prima zi de Pasti, dar de data aceasta in Ungaria, copiii gasesc sub paturi cadourile de la Iepuras. In a doua zi, fetele sunt stropite de baieti cu parfum sau apa parfumata.
Adauga comentariu