Dieta ta Frumusete

Vinul, aliatul de nadejde al gustului fin

Vinul, aliatul  de nadejde al gustului finVinul  este o parte  importanta a mesei , nu doar pentru ca e bun la gust si, in cantitati rationale, si sanatos, dar si pentru ca un vin ales cu inspiratie si informare  poate chiar imbunatati aroma alimentelor.  Daca este olegere fericita,  vinul poate fi folosit ca orice alt condiment.

Exista cateva regululi pe care trebuie sa le respectam atunci cand alegem vinul. Un vin cu un gust puternic  trebuie  asociat cu mancaruri cu arome bogate si  mai ales puternice. In caz contrar, risti ca gustul vinului sa il “acopere” pe cel al mancarii. Daca avem o sticla de Merlot puternic  ideal este sa fie  servit cu friptura de miel condimentata si in niciun caz nu ar trebui potrivit cu un peste slab la gratar cu lamaie.

Inainte de cina sunt potivite cocktailurile tonice, in niciun caz cele dulci , cum ar fi Martini sec, gin tonic sau Manhattan. Dupa cina, la desert, se potriveste de minune un vin din struguri care se culeg inghetati, de exemplu Sauvignon Blanc sau  Semillion.

Vinurile dulci merg foarte bine cu deserturi si feluri principale cu aroma dulce, in timp ce  vinurile mai acide, seci, merg mai bine cu sosuri condimentate, si  mancaruri sarate. Vinurile mai amare contracareaza gustul amarui al mancarurilor acre.

Mancarea bogata cere o bautura bogata, deoarece va face una mai delicata sa ofere senzatia  ca are un gust insipid.  Pestele, se stie, merge perfect cu vin alb demisec, exemplu fiind Rieslingul sau vinurile spumante, acestea potrivindu-se perfect  si la antreuri dar si la desert.

Preparatele din carne alba  gatite prin inabusire sau fierbere se recomanda vinurile albe,seci si demi-seci. Daca aceleasi preparate sunt gatite prin frigere se vor consuma impreuna cu vinuri   rosii,tinere. Puiul la frigare face insa exceptie, fiind servit cu vin alb,  sec.

Mancurile din carne rosie  se consuma, in general, cu vin rosu, sec si demi-sec. In cazul branzeturilor se recomanda vinul rose sau rosu,usor.

Deseturile  pe baza de inghetata se consuma cu ape minerale . Produsele de patiserie(placinte sau pateuri) pot fi consumate cu vin rose, insa este de preferata berea. La deserturi cu creme sau glazuri se serveste un vin de desert,alb,demi-sec.
Nu trebuie sa uitam nici  de temperatura la care le pastram inainte de servire. Vinurile,albe,seci si demi-seci se servesc la temperaturi de 6-10grade celsius, iar cele dulci la 4-8 grade.

Vinurile rosii trebuie servite la 15-18grade celsius,iar sampania la 5-8 grade.
In cadrul unui  meniu se servesc maximum doua sorturi de vin(in afara vinului de desert):alb si rosu.
 
Majoritatea Rieslingurilor, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Beaujolais si Chianti sunt foarte adaptabile la masa. Partea amuzanta  este sa descoperim care cu ce merge mai bine.
Nu exitati sa  experimentati, mereu ceva nou va poate surprinde gusturile!

Virgolici Ecaterina

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu