Frumusete Ingrijire corporala

Care este rolul vitaminelor?

Care este rolul vitaminelor?Se spune ca frumusetea izvoraste din interior, iar multi specialisti vin sa confirme aceste vorbe deja celebre. Alimentatia sanatoasa, echilibrata, bazata pe consumul de fructe, legume, salate, cereale, lichide, proteine slabe, corelata cu un program de sport ajuta in mentinerea sanatatii si frumusetii. Iata de ce frumusetea trebuie perceputa mai degraba ca pe un echilibru interior.

Vitamina C sau acidul ascorbic

Vitamina C este un puternic antioxidant care lupta impotriva radicalilor liberi, nocivi pentru organismul uman. Actiunea acestora din urma destabilizeaza echilibrul interior, se produce asa-numita oxidare celulara, aparand celulele canceroase si tesuturile tumorale. Motiv pentru care alimentele bogate in antioxidanti raman in prezent singura arma de preventie a diverselor tipuri de cancer. Vitamina C asta si face: dustruge radicalii liberi. Iar vestile bune sunt de partea ta, marea majoritate a fructelor si legumelor sunt bogate in vitamina C, acest antioxidant puternic care nu numai ca stimuleaza sistemul imunitar, dar apara si epiderma. Cu alte cuvinte, intervine si in procesul de formare a colagenului, substanta raspunzatoare pentru mentinerea elasticitatii pielii.
Iar vestile bune nu se opresc aici, cercetatorii au descoperit ca fructele imbogatite in vitamina C, pe care le-au oferit animalelor de laborator, au protejat pielea de oxidarea celulara. Cu alte cuvinte, nu iti ramane decat sa iti faci aprozivionarea cu fructe, legume si salate prospecte, pentru a-i oferi organismului tau o portie zdravana de vitamina C. Poti consuma: ardei gras (rosu, galben, verde), citrice, broccoli etc.

Vitamina E

Acest antioxidant este unul la fel de important pentru organismul uman. Vitamina E actioneaza ca o bariera naturala impotriva radiatilor ultraviolete, protejand in acelasi timp membrana celulelor. Unii cercetatori au ajuns la concluzia ca vitamina E si vitamina C fac echipa buna impreuna, mai precis scad riscul imbatranirii premature. Petele si ridurile nu isi vor putea pune prea curand amprenta pe tenul tau, caci vitamina E din alimente te va apara. Astfel, consuma nuci, seminte, cereale integrale cu vitamine si minerale, germeni de grau etc.

Beta carotenul

Beta carotenul este o alta sursa de antioxidanti pe care natura ti-o pune la dispozitie. Beta carotenul este prezent in fructele si legumele portocalii, rosii si galbene. Ajuns in organism, beta carotenul este descompus in vitamina A, un alt antioxidant de care pielea ta are mereu nevoie pentru a ramane tanara si frumoasa. Vitamina A cunoaste cel mai bine nevoiele unui ten sanatos si fara cusur, motiv pentru care intervine in cresterea si reparatia celulelor din sange, dar actioneaza si ca un filtru impotriva ultravioletelor. Vitamina A este benefica, dar se poate depasi doza zilnica foarte usor, motiv pentru care pana la toxiinfectie nu mai ramane decat un pas, parul poate sa cada, oasele sunt demineralizate etc. De aceea trebuie administrata cu foarte mare grija, ori sa se consume doar alimente bogate in carotenoizi, respectiv in betacaroten, adica: cartof dulce, dovleac, mango, caise etc.
 
Seleniu

Seleniul, prezent si in finul si ducele lapte, stimuleaza intarirea imunitatii, scazand riscul de boli grave, chiar si de cancer. Seleniul joaca astfel rolul unui desavarsit antioxidant, foarte important de altfel si pentru sanatatea si frumusetea pielii. Acesta blocheaza ultravioletele, previne semnele de imbatranire, protejand astfel elasticitatea pielii. Astfel iti mentii pielea tanara si frumoasa daca consumi alimente bogate in vitamine, minerale, dar mai ales in seleniu, asa cum sunt nucile de Brazilia, tonul, carnea de crab si germenii de grau.

Omega 3

Omega 3 sunt grasimi sanatoase pe care organismul nu le poate produce, de aceea alimentatia sanatoasa ramane singura solutie prin care balanta de nutrienti poate fi stabilizata. Despre grasimile sanatoase omega 3 se mai stie ca protejeaza membrana celulara, ca pastreaza apa in testutul adanc al pielii, prevenind astfel desidratarea epidermei, ceea ce nu arata deloc grozav. Astfel, omega 3 se mobilizeaza si reflecta ultravioletele, le blocheaza si previn astfel imbatranirea pielii, dar scad si riscul de cancer.
Foarte recomandate pentru o sanatate de fier dar mai ales pentru o piele vesnic tanara, grasimile omega 3 se gasesc in: pestele gras (ton, macrou, sardine, somon), in semintele de in si in uleiul de in, dar si in nuci.

Madalina Stama

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu