A venit vara si cu siguranta abia astepti sa profiti din plin de razele soarelui, sa te plimbi, sa mergi la plaja si sa capeti un bronz de invidiat!
Din pacate, pe langa efectul de piele bronzata, razele ultraviolete (UV) deterioreaza celulele din profunzimea stratului de piele provocand transformari la nivelul fibrelor de colagen si elastina. In consecinta, apar pistrui, pori dilatati, pete pigmentare, imbatranirea prematura a pielii. Chiar daca pielea ta nu a suferit arsuri solare, asta nu inseamna ca nu este agresata. Ultravioletele actioneaza pe nevazute – nu produc inrosirea pielii sau arsuri solare, dar efectele se pot vedea si peste ani cand te vei trezi cu un cancer de piele fara sa stii de ce.
Cele mai multe dintre produsele de protectie solara existente pe piata contin ingrediente toxice sau substante chimice care ne afecteaza sistemul endocrin, ceea ce, in multe cazuri, poate provoca o crestere a radicalilor liberi din organism si a riscului de a dezvolta cancer. Multe rapoarte din ultimii ani arata ca cele mai multe produsele de protectie solara ridica de fapt riscul de cancer de piele, chiar si cele asa numite naturale.
Pe de alta parte, avand in vedere numarul tot mai mare de persoane care sufera de deficit de vitamina D, consider ca lipsa de expunere la soare este o problema mult mai mare decat expunerea exagerata. Deficienta de vitamina D a fost legata de mai multe tipuri de cancer, inclusiv de cancer de san. Lipsa de vitamina D a fost, de asemenea, legata de probleme in timpul sarcinii, inclusiv pre-eclampsie, diabet gestational, nastere prematura.
Soarele ne poate fi prieten sau dusman, doar de noi depinde daca obtinem efectele sale pozitive (sintetizarea vitaminei D, vindecarea diverselor afectiuni ale pielii, secretia de melatonina) sau pe cele negative (deshidratare, aparitia petelor pigmentare, imbatranirea pielii).
Exista cateva reguli de baza pe care daca le aplici te poti bucura de vara si de soare in conditii de siguranta, si anume:
-
Nu iesi din casa intre 11 si 16.
-
Imbraca haine lejere , din fibre naturale, de culori deschise. Pe cap poarta palarii, sepci, esarfe in culori deschise, in functie de preferinte.
-
Pe parcursul zile fa dusuri/bai caldute. In zilele caniculare, consuma mai multa apa decat de obicei, fara sa astepti sa apara senzatia de sete.
-
Evita consumul de alcool (inclusiv bere sau vin) intrucat acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii. De asemenea, evita consumul bauturilor cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.
-
Mananca fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castarveti, rosii) pe masura ce ele apar, deorece acestea contin o mare cantitate de apa..
-
O doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa, asa ca bea cate un iaurt in fiecare zi
-
Bea ceaiuri – 2-3 cani pe zi asigura o buna hidratare si o protective suplimentare impotriva razelor solare. In top este ceaiul verde pentru ca el calmeaza inflamatiile si are efect antioxidant, intarziind procesele de imbatranire. Dar se pot consuma si ceaiurile din galbenele, fructe de paducel, frunze si fructe de afin, frunze de urzica, papadie, scoarta de salcie.
-
Evita activitatile in exterior care necesita un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc)
-
Daca este musai sa iesi din casa la orele pranzului, aplica inainte de a iesi o crema cu ecran solar cu protectie impotriva ambelor tipuri de ultraviolete (UVA şi UVB) si cu un factor de protective solara (FPS) de cel putin 15.
Si pentru ca, asa cum am spus mai sus, cremele din comert nu sunt tocmai sigure, iti propun doua retete pentru creme pe care sa le prepari in casa.
Nu uita insa ca pielea ta este unica si ca intotdeauna cel mai bine este sa testezi si sa experimentezi pentru a putea descoperi ceea ce functioneaza cel mai bine pentru pielea ta!
Crema 1
Ingrediente:
-
ulei de nuca de cocos 1/4 ceasca
-
ceara de albine 1/4 ceasca
-
2 linguri de oxid de zinc (oxidul de zinc o protectie fizica, nu chimica, nu este obsorbit si nu interfereaza cu organismul nostru)
-
optional: 1 lingurita ulei de vitamina E
-
optional: 2 linguri de unt de Shea
-
optional: Uleiuri esentiale, extract de vanilie sau alte extracte naturale, in functie de preferintele tale.
Modalitate de preparare:
Combina ingredientele, cu exceptia oxidului de zinc, intr-un vas de sticla de dimensiuni mai mari. Amesteca usor pe masura ce ingredientele se topesc, pentru omogenizare. Cand toate ingredientele sunt complet topite, adauga oxidul de zinc, dar ai grija sa nu inhalezi praful. Amesteca bine pentru a incorpora oxidul si apoi toarna crema in recipiente de dimensiuni mici. Un recipient din sticla de la o crema mai veche poate fi o solutie la indemana. Pastreaza crema intr-un loc racoros, uscat sau la frigider si n-o folosi daca au trecut mai mult de 6 luni de cand ai preparat-o.
Crema 2
Ingrediente:
-
3 linguri rase de ceara de albine
-
3 linguri de unt de shea
-
4 linguri de ulei de nuca de cocos
-
3 linguri de gel de Aloe Vera
-
3 linguri de ceai de plante (lavanda sau Calendula este cel mai bun)
-
1/2 lingurita de borax praf
Modalitate de preparare:
Ia ceara de albine, untul de shea, uleiul de cocos si topeste-le. Separat amesteca gelul de aloe, praful de borax si ceaiul pana se omogenizeaza. Combina apoi cele doua produse si amesteca-le pana obtii o textura cremoasa. Depoziteaza crema intr-un vas etans si pastreaz-o la frigider timp de maxim o luna. (Daca adaugi 5-6 picaturi de extract de seminte de grapefruit (conservant natural), o vei putea folosi mai mult de un an)
Scoate crema de la frigider cu 10-15 minute inainte de a o folosi.
Aceste retete au un factor de protectie solara de aproximativ 20.
Daca, in ciuda masurilor de protectie, totusi pielea ta s-a ars de la soare, tot la plante apeleaza pentru a o vindeca.
Dar despre asta vom vorbi in articolul viitor!
www.infuziedesanatate.ro
Adauga comentariu