Ai auzit, probabil, acea zicala conform careia un pahar de vin in fiecare zi este recomandat pentru o inima sanatoasa. De fapt, medicii numesc acest ,,obicei sanatos” dependenta de alcool. Lista de mituri care mai de care mai fanteziste despre spatiu, despre medicina sau ponturile despre frumusete poate continua, pentru ca in fiecare zi ne lovim de ele. Nu toate istorioarele pe care le auzim de la cei din jurul nostru sunt demne de a fi crezute – in cel mai bun caz, au un mic sambure de adevar si cam atat. Dintre aceste povesti, probabil ca cele mai multe au aparut in jurul sanatatii vederii.
Si pentru ca, in general, e bine sa avem o viziune clara asupra lucrurilor, haide sa vedem care e adevarul despre cele mai cunoscute mituri despre sanatatea ochilor.
Razele UV ne afecteaza vederea doar vara
Nimic mai gresit. E adevarat, vara radiatiile UV sunt chiar de trei ori mai puternice, dar asta nu inseamna ca iarna ele nu exista, doar pentru ca soarele nu este asa de puternic. Ele exista si actioneaza, fara intrerupere si dupa ce vara s-a terminat.
Daca vara aceste raze nocive sunt reflectate fie de apa, fie de nisip, iarna, de exemplu, ele sunt reflectate de stratul de zapada depus.
“Radiatiile UV nu sunt vizibile si nici nu dau senzatia de caldura , de aceea trebuie constientizata necesitatea protectiei permanente, de vara pana iarna. Indiferent de varsta sau de ocupatie, este necesar sa purtam lentile care filtreaza radiatiile UV. Exista pe piata lentile heliomate cu protectie maxima impotriva UV, care protejeaza ochii de senzatia neplacuta pe care lumina puternica o poate cauza”, spune dr. Luminita Teodorescu, medic oftalmolog Essilor.
Ochelarii ne fac dependenti de ei
Se mai aude cand in stanga, cand in dreapta, ca ochelarii ne fac dependenti de ei si ca purtarea lentilelor corectoare ar duce, de fapt, la slabirea calitatii vederii. Fals. Faptul ca tu vei vedea mai putin bine nu este din cauza ochelarilor de vedere pe care ii porti. Asta se poate intampla din cauza ca inaintezi in varsta, din cauza afectiunii in sine, dar nu din cauza dioptriilor care ti-au fost prescrise – prin urmare, poarta-i conform instructiunilor primite de la medic.
Consumul de morcovi imbunatateste vederea
Intr-adevar, iepurii nu poarta ochelari. Probabil pentru ca nu au gasit inca opticianul potrivit. Lasand gluma la o parte, e adevarat ca morcovii sunt legume bogate in vitamina A, un nutrient esential pentru sanatatea ochilor. Daca vei consuma foarte multi morcovi, nu te vei vindeca in mod miraculos de problemele oftalmologice pe care deja le ai. In schimb, o dieta bogata in alimente ce contin vitamina A te va ajuta sa iti mentii sanatatea generala a ochilor, dar, din nou, nu te va ajuta sa repari ceea ce este deja ,,stricat”.
Acum ca ne-am lamurit in privinta acestor trei celebre mituri, am vrea sa stim ce alte povesti mai stiti si voi despre ochi:)
Adauga comentariu