Astazi vorbim despre calcaie. Poate te intrebi de ce calcaiele? Pentru ca de obicei de amintim de ele abia cand incep sa crape si sa devina inestetice si dureroase! Oricat de frumos ar fi bronzul sau cat de inalt si frumos piciorul, daca calcaiul este neingrijit strica toata munca!
De cate ori ai avut aceasta imagine de frumusete perfecta, coafura si machiaj impecabile, haine frumos asortate si bine croite, accesorii bine alese… pana ai ajuns cu privirea la nivelul sandalei si ai vazut calcaiele neingrijte. Ai ramas cu un gust amar, nu-i asa?
Pentru a ne feri de aceaste situatii jenante este bine sa le acordam si lor atentia cuvenita…stiu, nu este timp, suntem ocupate: service, casa, copii si cate altele pe langa! Dar daca noi nu ne ingrijim, nimeni n-o s-o faca in locul nostru, si tu stii bine asta! Mai ales ca la un moment dat poate deveni mai mult decat o problema de estetica, poate deveni una de sanatate care ne afecteaza negativ calitatea vietii.
Inainte de a vorbi despre plantele care ne ajuta in demersul nostru de a avea calcaie sanatoase, cred ca este indicat sa stabilim mai intai de ce crapa calcaiele:
1. accelerarea procesului de cheratinizare(un fenomen fiziologic normal, in urma caruia celulele vii ale epidermei se transforma in celule scuamoase moarte, pline de o proteina numita cheratina cu rol de bariera de protectie) datorita agresiunilor mecanice repetate. Rezulta o ingrosare a stratului cornos, care isi pierde elascitatea si crapa sub actiunea socurilor suplimentare.
2. Lipsa unor vitamine si minerale: spre exemplu, lipsa de vitamina A, scade capacitatea de regenerare a pielii. Precursorul acestei vitamine (carotenul) se gaseste in legumele si fructele de culoare rosie, portocalie, galbena. Marirea consumului de astfel de produse va grabi regenerarea calcaielor. De asemenea, lipsa fierului din organism cauzeaza uscarea si fisurarea pielii. Daca suferi de anemie prin carentă de fier, tratati-o sub controlul medicului de familie si in felul acesta poti imbunatati si starea calcaielor.. Un rol important in mentinerea structurii sanatoase a pielii il au acizii grasi nesaturati, care se gasesc in toate produsele care contin grasimi. O lingurita de unt la micul dejun de macar de 2-3 ori pe săptămână, banalele, semintele de floarea-soarelui, pot face minuni cand vine vorba de carenta de acizi grasi nesaturati.
3. Probleme de sanatate, precum diabetul, psoriazisul, eczeme, afectiuni ale glandei tiroide si altele.
4. Statul in picioare acasa sau la serviciu. Mersul in picioarele goale pe podelele dure contribuie de asemenea la craparea calcaielor.
5. Supraponderalitateacreste presiunea asupra pernutelor de grasime de la nivelul calcaielor, cauzand extinderea acestora in exterior si craparea pielii uscate.
6. Incaltamintea de vara( sandalele, papucii, sabotii ) permit pernutelor de grasime din calcai sa se extinda, crescand astfel riscurile aparitiei crapaturilor.
7. Varsta– o data cu inaintarea in varsta, pielea isi pierde elasticitatea.
8. Igiena inadecvataa picioarelor.
Asa cum am spus la inceput, este indicat sa acorzi calcielor atentia cuvenita. Pentru asta ar trebui sa-ti faci un program de ingrijire (pe care sa-l aplici de cel putin doua ori pe saptamana) care sa curpinda trei etape:
1. Inmuierea stratului de piele. Poti face asta tinanad pur si simplu picioarele in apa calda cu sapun timp de 10-15 minute.
2. Exfolierea se recomanda pentru indepartarea stratului de celule moarte si pentru stimularea procesului de regenerare a pielii. Pentru exfoliere poti folosi: zat de cafea, sare de mare, zahar, tarate de grau, malai. Este indicata de 2 ori pe saptamana si trebuie sa nu fie agresiva pentru a nu cauza daune startului de piele.
3. Hidratarea se recomanda mai ales daca exista crapaturi la nivelul calcaielor, dar o poti face si cu rol de preventie. Zilnic trebuie aplicata o crema sau un ulei (de masline, de migdale, de ricin). In cazurile mai grave este recomandata amestecarea vitaminei A cu uleiul sau crema folosita, pentru a regenera pielea din zona respectiva.
Cele ma importante plante cu efecte terapeutice in cazul calcaielor sunt:
1. galbenelele: sunt foarte indicate datorita capacitatii lor de a inchide rapid ranile. Se folosesc sub forma de unguent pe care-l prepari astfel:– sapte linguri de unt, trei linguri de flori proaspete marunt tocate si cate o lingurita de miere zaharisita si ceara de albine. Se pune intr-un vas, la foc mic, untul si se lasa pana devine lichid, apoi se adauga cele doua linguri de planta fin tocata, mierea si ceara. Se lasa pe foc 10 minute, se amesteca din cand in cand pana la dizolvarea completa, dupa care se ia vasul de pe foc si se lasa sa se raceasca. Cat mai este cald se filtreaza preparatul printr-o bucata de tifon apoi se toarna intr-un borcan, care va fi inchis si tinut in frigider. Se poate pastra pana la trei luni.
Te ungi cu crema seara la culcare si tragi o soseta de bumbac deasupra. Tratamentul se face pana la inmuierea picioarelor si disparitia crapaturilor. Se repeta de cate ori este nevoie.
2. Alifie cu frunze de nuc – 100 ml de ulei de floarea-soarelui, 15 g de pulbere din frunze de nuc, 15 g de ceara de albine. Pulberea se pune in ulei si se lasa la macerat 7 zile, apoi se strecoara si se adauga in ceara care se incalzeste pe foc, in baie de abur, amestecand 30 de minute. Se pune intr-un recipient si apoi se lasa sa se raceasca. Se aplica de doua ori pe zi.
3. Ceapa– fierbe o ceapa, zdrobeste-o bine ( poti sa o pui in blender sa se faca pasta ) dupa care o aplici pe talpi seara la culcare. Infasori piciorul in folie de plastic si tragi o soseta groasa in picioare. Indicat e sa o lasi pana dimineata, dar e de ajuns si 1-2 ore.
4. Usturoi si miere – o capatana de usturoi, pisata foarte bine, o amestecam cu miere. Amestecul obtinut se aplica direct pe piele, lasand sa actioneze 20 de minute. Calcaiele isi vor recapata catifelarea.
5. Busuioc – 20 g de planta uscata si macinata fin se amesteca impreuna cu 30 g de ceara alba, 30 g de seu de oaie, 30 g de terebentina, 60 g de colofoniu şi 90 g de untura de porc. Se pun la foc slab pana se topesc si se amesteca pana la racirea unguentului, dupa care se toarna in cutii de plastic. Se ung calcaiele in fiecare seara, timp de o saptamana
Pentru a mari eficacitatea poti folosialifie de galbenele si ceapa– da o ceapa pe razatoarea mica si amestec-o cu alifie de galbenele preparata de dvs. sau cumparata de la plafar. Se ung calcaiele crapate cu crema obtinuta in fiecare seara si se pun sosete pentru a nu murdari lenjeria. Crema trebuie pastrata la frigider.
As vrea sa pot spune ca imi rezerv timp pentru calcaie in fiecare seara, din pacate nu este asa. Dar aplic programul descris mai sus de doua ori pe saptamna, daca nu o fac se observa imediat!
Te invit si pe tine sa incerci aceste retete si apoi sa-mi spui ce efecte au avut in cazul tau intr-un comentariu la acest articol.
Distribuie, te rog, informatia daca o consider utila!
Cu prietenie,
Elena Badea
www.infuziedesanatate.ro
Adauga comentariu