Romania a fost una dintre primele tari europene care sa interzica testele de laborator pe animale pentru industria cosmetica, aceasta masura legala fiind luata la noi inca din anii '90 si asigurand si in prezent salvarea a zeci de mii de animale care altfel ar fi fost chinuite ingrozitor in laboratoarele companiilor care activeaza in tara si sunt specializate in dezvoltarea si comercializarea de produse de frumusete.
Anul trecut, in martie 2013, oficialii Uniunii Europene au reusit la randul lor sa impuna o directiva clara care va pune definitiv capat testarii, respectiv comercializarii de cosmetice testate pe animale in intreg spatiul UE, astfel mare parte din tarile europene urmand sa elimine aceste practici medievale care puneau in pericol viata a zeci de mii de animale prin teste de laborator deosebit de agresive si toxice pentru organismul animalelor in cauza.
Multe campanii pentru protejarea drepturilor animalelor, promovate la nivel oficial sau semi-oficial, au fost derulate de-a lungul vremii pentru a se atinge acest obiectiv umanitar, respectiv interzicerea testelor de laborator pe animale in industria cosmetica, iar roadele acestor eforturi constante iata ca nu au intarziat sa apara, Uniunea Europeana promovand intr-un final o lege care va salva viata a nenumarate animale condamnate altfel la o existenta scurta si mizerabila.
Intiativa legislativa a UE a fost facuta in deplina cunostinta de cauza, savantii demonstrand de-a lungul timpului ca testarea pe animale nu este o solutie obligatorie pentru succesul industriei cosmetice, tot ei propunand mai multe alternative civilizate la aceasta practica barbara a testarii pe animale. Printre aceste alternative se numara si testele pe mostre de sange uman, testele pe celule prelevate de la organisme vii sau cultivate in laborator, testele pe piele artificiala sau modernele teste asistate de calculator unde se pot face simulari diverse care reproduc exact conditiile cerute de testarea pe animale sau subiecti umani.
Peste ocean si in Asia exista inca sumedenie de produse cosmetice testate pe animale, dar oficialii din aceste parti ale lumii incearca la randul lor sa se alinieze la standardele moderne de civilizatie si sa interzica definitiv testarea pe animale pentru produsele din industria cosmetica. In Statele Unite ale Americii, de exemplu, se preconizeaza ca aceasta masura sa fie introdusa in urmatorii ani, dar in Asia opozitia producatorilor din industria cosmetica este foarte puternica facand adoptarea unei legi pentru protectia animalelor aproape imposibila.
Chiar si in spatiul Uniunii Europene continua sa fie comercializate cosmetice testate pe animale, aceste produse fiind introduse mai mult sau mai putin legal pe piata europeana sau fiind achizitionate fie de pe Internet, fie pe alte cai de catre iubitoarele de frumos. Cosmeticele asiatice sunt renumite pentru eficienta lor, cel putin intr-o masura oarecare, iar europencele nu se sfiesc sa foloseasca aceste cosmetice de top daca reusesc sa si le procure pe o cale sau alta.
Testarea pe animale in industria cosmetica, dar si in alte domenii precum cel medical/farmaceutic poate fi oprita definitiv in intreaga lume, dar pentru aceasta este nevoie de o schimbare sanatoasa de mentalitate, femeile in mod special trebuind sa constientizeze cruzimea exercitata asupra animalelor testate in laborator si sa refuze ferm sa mai cumpere orice tip de produs cosmetic testat pe animale.
In mod similar, se pot oferi alternative viabile de testare si in industria farmaceutica, in acest mod drepturile animalelor putand fi protejate pe deplin, iar economia vazandu-si de treburile sale fara a inregistra pierderi financiare odata ce testele pe animale vor putea fi stopate prin legi clare, promulgate nu doar de catre Uniunea Europeana, dar si de alte tari la nivel global unde testarea pe animale este inca o practica legala.
Adauga comentariu