In ultimii 40 de ani, cel mai important element in slabire
a fost controlul caloriilor, in principal cu un scop estetic,
de a avea o silueta frumoasa. Aceasta notiune ramane in
continuare de actualitate, dar dietetica moderna utilizeaza
in prezent notiuni precum densitate calorica a
alimentelor, care traduce mai bine nevoia de "frumusete"
interioara (sanatate, vitalitate, echilibru…).
Dar aceasta notiune de densitate calorica ramane incompleta
daca nu tinem cont si de celalalt parametru alimentar
important: indexul glicemic. Acestea doua sunt
barometrii ai alimentatiei noastre cotidiene in urmatorul
mod:
– densitatea calorica este indice cantitativ al alimentatiei
– indexul glicemic este indicele calitativ.
Densitatea calorica masoara numarul de calorii raportat
la o anumita cantitate de mancare, iar indexul glicemic
este direct legat de viteza de asimilare a alimentelor,
care influenteaza stocarea grasimilor.
Studiul alimentatiei in functie de stilul de viata cotidian
recomanda o alimentatie cu o densitate calorica adaptata
si cu un index glicemic mic (pentru o asimilare lenta).
In acelasi timp, pentru un program de slabire eficace,
trebuie sa ne cunoastem indicele de masa corporala
si sa ne propunem in functie de acesta un tel.
Cum il calculam: Greutatea (in kg) / (inaltimea (in m)
x (inaltimea (in m)).
Acest raport se situeaza in mod ideal intre valorile de
20 si 25.
Adauga comentariu