Desert Gastronomie

Sufleu de caise cu sodou de vanilie

Crema:
– 4 albusuri
– 200g zahar tos
– o lingura cu varf de marmelada de caise (150g)
– 250g frisca pentru ornat cu sau fara gelatina

Sodoul:
– 4 galbenusuri
– 500 ml. lapte
– 30g zahar
– zahar vanilat

Mod de preparare:
Intr-un vas de inox, albusurile se bat spuma, se adauga
zaharul tos si marmelada si spuma si se bat in continuare
pe un vas cu apa clocotita, 8-10 min., ca si pentru
bezele. Spuma se desarta intr-o cratita de 11/2 l, unsa
cu unt solid, care se introduce in cuptorul bine incalzit
la foc mijlociu. Cratita se aseaza intr-o tava cu apa
firbinte (pusa din timp la cuptor). Focul se reduce,
imediat, la submijlociu, lasand sufleul sa se coaca
25-30 min., fara sa se deschida cuptorul 15 min.; dupa
aceea, focul se reduce mai mult, daca cuptorul rumeneste
prea tare. Sufleul nu trebuie sa se rumeneasca, ci numai
sa se intareasca (incearca cu degetul, daca s-a intarit).
Sufleul se scoate, apoi, din tava, lasandu-l sa se raceasca
in forma in care s-a copt, pana a doua zi. Se tine in
frigider 2-3 ore, ca sa devina mai consistent; se dezlipeste
de marginea cratitei, daca s-a lipit, ca sa nu impiedice
rasturnarea. Deasupra se pune un platou cu marginea
de circa 3 cm. inaltime (socotind sa incapa si sodoul
in jurul cremei) si, printr-o miscare rapida, se rastoarna
impreuna cu cratita (ca sa nu curga siropul format sub
sufleu). Se orneaza deasupra cu frisca, cu sau fara
gelatina, cu ajutorul cornetului cu sprit crestat. Se
poate servi si neornat,
Intr-un lighenas smaltuit de circa 2l, galbenusurile
se freaca cu o lingura de zahar (sa nu fie prea dulce,
deoarece este dulce si siropul de la crema) si se dilueaza
cu lapte rece, adaugat cate putin la inceput. Vasul
de inox se aseaza pe un vas cu apa clocotita si compozitia
se bate cu telul in forma de para 10 min., pana cand
se leaga ca un sodou subtire, insistand pe fundul cazanelului,
ca sa nu se coaguleze galbenusurile. Dupa ce s-a luat
de pe aburi, se pune zaharul vanilat, lasandu-l sa se
raceasca (se poate raci si pe un vas cu apa rece). Sodoul
rece se toarna in jurul cremei pe platou; se lasa la
frigider 2-3ore, apoi se serveste.

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu