Daca atunci cand beti
apa se aud zgomote ciudate din burta dumneavoastra, iata
o explicatie justa a fenomenului.
Fibrele alimentare
Se gasesc numai in produsele vegetale. Nici un produs
de origine animala nu contine fibre alimentare. Acestea
grupeaza substante care nu sunt digerate de organism
(coaja de fructe sau boabe de cereale). Exista doua
tipuri de fibre alimentare: solubile si insolubile.
Fibrele solubile ajuta la mentinerea glucozei (controlul
diabetului de tip II) si a colesterolului sangvin (preventia
maladiilor cardiovasculare). Fibrele insolubile actioneaza
astfel: se imbiba cu apa precum un burete, ceea ce are
drept efect cresterea volumului sarurilor si facilitarea
parcursului acestora de la un capat la altul al intestinului
(preventia constipatiei). Fibrele nu furnizeaza nici
o calorie, dar procura o senzatie de satietate (controlul
greutatii).
Femeile si barbatii cu varste de sub 50 de ani trebuie
sa aiba o alimentatie care sa furnizeze 25 g si respectiv
38 g de fibre zilnic. Iata care este continutul mediu
in fibre per portie de alimente:
-Legume: 2 g / portie de 125 ml
-Leguminoase: 8 g / portie de cca.125 ml
-Cereale din tarate: 8 g / portie de cca. 75 ml
-Alte produse din cereale integrale: 2 g / portie
-Fructe, migdale si alte sortimente de samburi: 3 g
/ portie (125 ml de fructe, 60 ml de samburi)
Ceea ce se traduce prin:
3 portii de legume X 2 = 6 g
+
3 portii de fructe, samburi diversi X 3 = 9 g
+
5 portii de produse cerealiere X 2 = 10 g
+
o constanta** de 5 g
Total: 30 g fibre / zi
** Aceasta constanta corespunde unei cantitati de fibre
continute in alimentele consumate in cantitate prea
mica pentru a merita atentie sau unei cantitati infime
de fibre continuta in alimentele care se consuma regulat.
Invatati sa beti apa!
Organismul uman contine apa in proportie insemnata si
este foarte important ca acest echilibru sa fie constant.
De aceea, cantitatea de 2 l de apa trebuie asigurata
zilnic. Omul poate sa nu manance o luna si uneori mai
mult, dar nu se poate priva de apa mai mult de 2-5 zile.
Apa este indispensabil` vietii. Deshidratarea reprezinta
un risc major pentru orice individ, dar in special pentru
bebelusi (organismul acestora contine apa in proportie
de 75%), persoanele varstnice si sportivi. O pierdere
de apa de 10%-15% poate fi mortala.
Componenta a sangelui in proportie 79%, apa permite
transportul nutrimentelor, vitaminelor, mineralelor
si al oligo-elementelor catre celule. Prin evaporarea
sa (transpiratie) se asigura reglarea termica a corpului.
Prin formarea urinei, apa participa la eliminarea impuritatilor,
ajutand rinichii prin procesul de filtrare.
Se spune ca pofta de a bea vine band! Se incepe prin
consumarea unui pahar cu apa si se creste apoi consumul
treptat, la doua, trei, patru… pahare. De mare ajutor
poate fi pastrarea la vedere a unei carafe de apa care
sa aminteasca permanent de obligatia de a bea. Cate
un pahar la fiecare masa, cate unul intre mese si, iata,
deja sunt sase pahare cu apa pe zi! Pentru a imbunatati
gustul apei se poate adauga gheata, suc de lamaie sau
de portocale sau pur si simplu se poate consuma apa
sub forma de ceai.
Articol oferit de:
www.fitform.ro
|
Adauga comentariu