Intr-o
zi incarcata este, desigur, foarte dificil sa mai gasiti
timp si pentru masa de pranz. Si totusi, nu trebuie sa
uitati
ca ea este foarte importanta pentru refacerea energiei
si mentinerea in forma.
Alimentele care nu contin vitamine si saruri minerale
sunt numite „calorii vide”. In aceasta categorie
intra alimentele rafinate: painea alba, zaharul alb, uleiurile
obtinute prin presare la cald.
Aceste alimente si-au pierdut, prin rafinare, o mare parte
din nutrimente.
1. MAI BINE MAI PUTIN, DAR… EFICIENT
Mestecati foarte bine alimentele pe care le consumati.
Faptul ca nu aveti prea mult timp la dispozitie pentru
masa,
nu este un motiv pentru a inghiti mancarea pe nerasuflate.
Chiar daca este vorba doar despre o gustare, ea trebuie
mestecata pe indelete. In felul acesta, substantele
nutritive vor fi asimilate de organism si va vor procura
energia necesara.
In schimb, un pranz luat in graba risca sa „cada
greu” si sa solicite o energie mult prea mare
pentru a fi digerat.
2. CUM ALEGETI HRANA POTRIVITA?
Pentru a absorbi nutrimente „bune”, consumati
uleiuri obtinute prin presare la rece, branzeturi albe,
cruditati, fructe de mare crude etc.
Acestea si-au pastrat vitaminele, in special vitamina
E, esentiala pentru sanatatea pielii si a tuturor tesuturilor.
Evitati alimentele cu multe calorii si foarte putine
nutrimente: bauturile gazoase, acidulate, dulciurile
etc. Ele nu aduc nimic bun nici in privinta greutatii,
nici in cea a energiei.
3. RASFATATI-VA GUSTUL
Pentru a va obisnui sa mancati incet, alternati textura,
gustul si culoarea alimentelor.
Lasati jos furculita sau sandvisul dupa fiecare inghititura.
Degustand fara graba, „analizand” compozitia
si savoarea
bucatelor, veti reusi sa mancati mai lent.
In 30 de secunde va puteti aranja o farfurie colorata:
linte oranj bio (boabele sunt nostime si savuroase,
se fierb in
5 minute si se consuma reci sau calde, cu vinegreta
si un varf de curry, fire de soia, frunze de busuioc,
feliute de carne de pui si felii de portocala. Daca
mancati un sandvis, preparati-l din paine buna, sunca
de calitate, branza de capra sau oaie si adaugati cat
mai multe ierburi proaspete (busuiocul este recomandat).
4. MIZATI PE PROTEINE
Alimentele bogate in proteine sunt foarte bune pentru
mentinerea
tonusului muscular. Consumati-le dimineata, la micul
dejun (iaurt, branza alba) si la pranz. In afara de
carne si peste, o sursa foarte importanta de proteine
este branza de capra care poate fi consumata cu salata
verde,
castravete si menta. Un astfel de fel de mancare este
bogat in vitamine si oligo-elemente.
5. 10 FRUCTE SI LEGUME PE ZI PENTRU A FI IN
FORMA MAXIMA
Fructele si legumele contin vitamine si minerale anti-oxidante
si procura fibre esentiale pentru un tranzit corect
si o buna asimilare a nutrimentelor. Consumate zilnic,
in numar mare, ele protejeaza impotriva imbatrinirii
si a cancerului. Va este greu sa mancati atat de multe?
Impartiti-le astfel: un fruct intreg la micul dejun
(mai degraba decat sub forma de suc, pentru a profita
de binefacerile fibrelor), un fruct si doua legume la
pranz (fierte sau coapte), un fruct la ora 17 (banana,
de exemplu, care contine glucide lente) si doua legume
seara. Ca sa ajungeti la un numar de 10 fructe si legume
zilnic, completati mesele cu ierburi si fructe uscate:
prune si caise (sunt delicioase), struguri uscati, migdale,
alune.
6. „ABUZATI” DE IERBURILE AROMATICE
Pline de minerale si de Vitamina C, aceste plante pot
fi consumate la orice fel de mancare. Alegeti patrunjel,
busuioc, tarhon, coriandru, menta, marar si amestecati-le
intr-o salata gustoasa, taindu-le proaspete. In cazul
in care cumparati mai multe manunchiuri de ierburi deodata,
pastrati-le in folie de aluminiu, bine infasurate.
7. PRINDETI PUTERI CONSUMAND BAUTURI LACTO-FERMENTATE
Foarte mult practicata inainte, lacto-fermentatia (lacto
– pentru a desemna eliberarea acidului lactic,
a fermentilor si a vitaminelor) si produsele specifice
cum este kefirul, permite o mai buna asimilare a nutrimentelor
si, in special, a vitaminei D. Ea favorizeaza echilibrarea
florei intestinale si a sistemului imunitar.
8. SAVURATI SI ALTE BAUTURI TONICE
Laptele de migdale, cel de castane sau cel de alune
sunt foarte bine asimilate de organism.
9. TRAIASCA SEMINTELE GERMINATE!
Semintele acestea constituie un extraordinar cocktail
de vitamine si minerale, germinarea fiind perioada in
timpul careia planta ajunge la un maximum de vitalitate.
Micutele seminte de hrisca, lucerna, mustar, mei, sunt
foarte economice si intra in alcatuirea meniurilor multor
restaurante.
_ Cel mai bun gust il are hrisca decorticata, numita
si „orezul incasilor”. Inainte de a o consuma
lasati-o la inmuiat timp de 8 ore (seara). A doua zi
dimineata, clatiti-o abundent, puneti-o intr-un castron
si acoperiti-o cu apa. Fierbeti-o timp de 5 minute,
nu mai mult si apoi, adaugati putina sare. Germenii
vor aparea atunci cand hrisca se umfla (apa este absorbita).
Asezonati-o atunci cu ulei de masline si ulei de rapita.
Adaugati, dupa gust, feliute de carne de pui sau de
pasare, ou fiert tare, ton, rosii, avocado, castravete,
masline verzi sau negre etc.
_ Meiul decorticat se potriveste foarte bine cu hrisca.
In Evul Mediu, el inlocuia carnea in timpul celor 40
de zile ale postului Pastelui, datorita considerabilei
sale valori energetice. Se prepara la fel ca hrisca.
_ Puteti pune la germinat, timp de cateva zile, linte
oranj nedecorticata sau lucerna si sa le consumati apoi
fara a le
fierbe, impreuna cu frunze de salata.
_ Sunt foarte bune, de asemenea, semintele decorticate
de bostan si de floarea-soarelui. Inmuiati-le timp de
4-6 ore, avand grija sa le clatiti bine inainte de a
le consuma. Sunt delicioase dupa 6 ore de inmuiere,
dar puteti sa asteptati sa germineze sI lasandu-le rasfirate
pe un platou pana cand apar micile puncte albe ale germenilor.
Se pastreaza doua zile si se consuma ca gustari sau
ca aperitiv. Semintele de dovleac sunt excelente in
cazul afectiunilor vezicai si ale prostatei. Fiecare
samanta necesita un anumit timp de inmuiere, in functie
de soi. Toate
trebuie insa clatite foarte bine inainte de a fi consumate.
Scopul acestei clatiri abundente cu apa este acela de
a indeparta mirosurile dezagreabile si, de asemenea,
de a stimula germinarea. Semintele pot fi consumate
chiar la
inceputul germinarii sau, mai tarziu, cand apar mladitele.
10. ALUNGATI OBOSEALA CU MIRACULOSUL GRAU KAMUT
Acest grau de origine faraonica nu a cunoscut niciodata
hibridarea. Bogat in magneziu, zinc si seleniu, el este
un antioxidant puternic, cu o inalta valoare energetica.
Se lasa la inmuiat o noapte intreaga si trebuie clatit
a doua zi dimineata. Puteti continua germinarea inca
24 de ore, clatind insa foarte bine graul inainte de
a-l consuma. Luati cate o lingura din acest fortifiant
natural si mestecati-l ca pe guma de mestecat. Cantitatea
ramasa se pastreaza timp de o saptamana la frigider,
intr-un vas acoperit cu capac. Nu este necesar sa inghititi
graul mestecat pentru ca toate nutrimentele sale pretioase
trec in saliva.
Graul kamut este excelent in curele de primavara si
toamna daca suferiti de decalcifiere. Il puteti mesteca
in timp ce lucrati pentru ca implica o miscare a maxilarelor
foarte discreta.
Articol oferit de Les Nouvelles
Estetiques
|
Adauga comentariu