Lifestyle Trucuri culinare

Uleiul de masline



Toata lumea vorbeste despre cat de daunatoare sunt grasimile
si cum ne afecteaza ele sanatatea dar nimeni nu pune in
discutie faptul ca exista grasimi care ne fac bine si
care ne protejeaza impotriva bolilor. Uleiul de masline
face parte din gasca de baieti buni de grasimi ce ne protejeaza
inima de a nu bate atat de repede incat sa depaseasca
recordul la viteza si este benefic prin faptul ca elimina
colesterolul de care nu avem nevoie din sange si care
ne face rau.

In ce priveste uleiul de masline poate fi de diferite
tipuri si chiar culori in functie de tipul de masline
folosite si de regiunea din care acestea provin.

Uleiul de masline este gradat in functie de continutul
de acid pe care acesta il detine. Uleiurile de masline
cele mai bune sunt cele "presate", poarta acesta
denumire deoarece uleiul a fost obtinut dupa ce maslinele
au fost presate, prin diferite metode, astfel se obtine
un ulei cu un continut de acid foarte scazut.

Sunt sigura ca ati auzit de cuvantul "light"
mai ales la sucuri, a devenit ceva la moda; nu trebuie
sa va mirati, dar acesta este intalnit si la uleiul de
masline …"light" este un produs relativ nou
care prin culoarea sa deschisa si gustul usor este obtinut
printr-un proces special de filtrare. Sa nu va amagiti
crezand ca prin aceasta noua denumire ar avea mai putin
grasimi sau calorii, are la fel de multe ca si cel normal;
cuvantul "light" face referire doar la culoare
si la consistenta, care fiind intr-o proportie mai scazuta
permite ca uleiul sa fie folosit si la diverse preparate
la care cel obisnuit nu ar fi dat gustul dorit din cauza
compozitiei sale vascoase.

Uleiul de masline este valabil pana la 6 luni de zile
si se tine in locuri intunecoase si reci. Este folosit
nu numai in gastronomie, dar si in industria frumusetii
pentru fabricarea sapunurilor, dar si pentru obtinerea
unor uleiuri de masaj. Totodata este folosit cel mai adesea
in curele de slabire deoarece are o cantintate redusa
de grasimi. Un alt avantaj este continutul considerabil
de vitamina A si E, ce protejeaza pielea de razele daunatoare
cu care ne infruntam in fiecare vara, fiind si un leac
miraculos in ce priveste arsurile provocate de soare.
Aplicata pe acestea contribuie la reducerea semnificativa
a durerii si grabeste vindecarea. In plus, uleiul de masline
contribuie la dezvoltarea oaselor dar si a sistemului
nervos.

Are un rol important in gastronomie nu numai datorita
calitatilor sale culinare, dar si a faptului ca este un
conservant natural al mancarurilor, poate fi folosit atat
la salate, dar si la pregatirea un prajituri delicioase.

Raluca Rusu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu