În
epoca dietelor, a pasiunii pentru slabit dar si a interesului
tot mai mare pentru o alimentatie sanatoasa, consumul
de peste este recomandat în mod deosebit. Ceea ce
îl afirma este valoarea sa nutritiva. Carnea de
peste contine: proteine mai mult de 18%, fosfor, iod,
vitamine din grupa B, vitamine liposolubile A si D, grasimi
saturate în cantitati foarte mici, acizi grasi polinesaturati
din gama omega trei si omega sase.
Numeroase cercetari au evidentiat faptul ca acizii polinesaturati
din compozitia carnii de peste asigura un soi de bariera
protectoare cardiovasculara pentru organism în având
drept efect, de exemplu, imprimarea unui ritm mai redus
în ceea ce priveste boala arterosclerotica (îngustarea
vaselor de sânge din cauza depunerii unor straturi
de grasimi în interiorul acestora). S-a mai constatat
de asemenea ca acizii polinesaturati reduce posibilitatea
aparitiei hipertensiunii arteriale, a aritmiilor cardiace,
a accidentelor vasculare cerebrale.
Se recomanda o dieta bogata în peste în cazul
unor maladii precum: psoriazis, poliartrita reumatoida,
astmul bronsic.
S-a constatat ca daca mamele consuma peste pe perioada
sarcinii si a alaptarii, copiii lor vor avea o dezvoltare
neuropsihica mai rapida iar nivelul lor de inteligenta
mai ridicat. La polul opus, doua mese pe saptamâna
pe baza de peste reduce efectele îmbatrânirii
asupra capacitatilor intelectuale si reduce riscul aparitiei
maladiei Alzheimer.
Pâna aici toate bune si frumoase, dar ca peste tot,
îsi fac aparitia si aspectele negative. În
ceea ce priveste consumul de peste riscurile apar din
cauza poluarii. S-a constatat, de exemplu, ca pestele
oceanic acumuleaza cantitati crescute de mercur. Ingerarea
acestei substante are efecte nocive deosebit de grave
asupra sistemului nervos. Nu trebuie sa te alarmezi însa,
exista multe alte tipuri de peste care nu prezinta riscul
de continut de mercur, asa ca ideea este sa eviti pestele
oceanic.
Alimentatia pe baza de peste este în mod evident
benefica pentru organism asa ca nu ezita, iar daca nu-ti
place mirosul si ti-e greu sa îl prepari, afla ca
daca tii pestele într-un vas cu apa sarata sau în
putin otet mirosul specific poate disparea cu desavârsire. |
Adauga comentariu