Folosim patrunjelul in foarte multe mancaruri
de baza, pentru ca aceasta planta micuta si verde contine
foarte elemente ce ne revitalizeaza organismul.
Patrunjelul contine uleiuri eterice, carotin, vitamina
C, flavonoide. Sucul de patrunjel este extrem de util
in procesele de asimilare
a oxigenului, precum si in mentinerea starii si functiilor
normale ale glandei tiroide si a suprarenalelor. Are efect
diuretic, poate fi folosit si ca stimulent al poftei de
mincare, dar si pentru normalizarea ciclului menstrual,
imbunatatirea respiratiei si a ritmului cardiac. Totodata,
patrunjelul este foarte eficient in bolile de ochi, inclusiv
ca remediu in cataracta. Trebuie sa remarcam ca supele
si mincarurile inabusite cu mult patrunjel sint foarte
folositoare pentru bolnavii de hipertensiune, pentru cei
cu edeme datorate afectiunilor cardiace sau renale, ca
si in cazul calculilor renali, gutei si in numeroase alte
afectiuni.Consumarea patrunjelului proaspat este folositoare
la orice virsta, caci mareste imunitatea la bolile infectioase,
fiind recomandat mai ales in caz de epidemii.
Patrunjelul combate mirosul suparator de ceapa si usturoi
– este suficient sa rontaim citeva frunzulite verzi si
mirosul suparator dispare. Citeva frunzulite zdrobite
alina usturimile si mincarimea in cazul ciupiturilor de
insecte: albine, viespi, tintari, paienjeni, diminuind
si inflamatiile produse de acestea.
Patrunjelul este folosit si in cosmetica, datorita continutului
ridicat de vitamina A, care intinereste tenul. Patrunjelul
albeste, tonifica si hraneste pielea. Pentru aceasta se
foloseste infuzia de frunze verzi de patrunjel, cu care
se sterge fata, dimineata si seara.
Se pot prepara si masti pentru vindecarea si albirea tenului
formata din o lingura de frunze proaspete si bine spalate,
apoi maruntite, amestecate cu o lingura de lapte batut.
Se aplica acest amestec pe fata si se lasa 20 de minute,
apoi se indeparteaza cu ajutorul unui servetel si cu apa
calduta.
|
Adauga comentariu