Lifestyle Trucuri culinare

Cat de veche este… branza?


Cat de veche este...branza?
Conform majoritatii surselor branza ar fi aparut pentru
prima data in estul continentului nostru. La inceput avea
forma unui lapte branzos, care a fost descoperit odata
cu domesticirea animalelor de la care se putea obtine
laptele.

Una dintre legende spune ca branza a fost descoperita
de un arab nomad. Acesta trebuia sa porneasca intr-o lunga
calatorie prin desert si a pus intr-o plasa speciala lapte
cat sa-i ajunga pentru cateva zile. In una din seri acesta
s-a oprit din calatoria sa pentru a-si potoli setea cu
lapte deoarece provizia de apa era pe sfarsite; cand a
deschis plasa cu lapte a observat ca acesta s-a impartit
in doua: o parte lichida si o parte ce luase forma unei
consistente branzoase. Plasa speciala era facuta din matul
unui animal ce continea enzime care au ajutat la despartirea
laptelui, factori influenti fiind si caldura si zdruncinul
produs de camila ce a facut ca laptele sa fie agitat.
Astfel arabul a descoperit ca branza obtinuta era comestibila
si chiar hranitoare, iar zarul ramas era si acesta suficient
de bun pentru a-i potoli setea.

Romanii, prin rabdare, cunostinte si multe experimente,
au dat nastere unor diversitati de branzeturi ce se gasesc
astazi peste tot in lume. Prin diferite tehnici de preparare
(in functie de temperatura, de laptele folosit, de timpul
acordat pentru obtinerea branzei) s-au obtinut branzeturi
cu caracteristici si gusturi specifice. La inceput branza
era preparata in special pentru cei de vita nobila, dar
in timp, din cauza faptului ca oricine avea un animal
ce producea lapte puteau obtine aceasta branza, s-a raspandit
peste tot. Totodata branza a fost si o buna sursa de hrana
pentru legionarii care se pregateau de lupta si uneori
marsaluiau saptamani intregi in conditii extreme.

Singura perioada in care branza a scazut in popularitate
a fost in perioada Renascentista fiind considerata un
produs nesanatos, insa nu dupa mult timp, la inceputul
secolului 19, aceasta si-a recastigat popularitatea, si
datorita revolutiei industriale branza a inceput sa fie
produsa in masa si astfel sa acopere mai multe zone ale
populatiei sub diverse varietati de branzeturi pentru
gusturile tuturor.

Raluca Rusu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu